Economie

Agricultorii pot accesa credite pe baza unei adeverinţe de la APIA

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/06/agriculture.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă agricultorii că eliberează adeverinţe necesare beneficiarilor Schemei de plată unice pe suprafaţă - campania 2012, pentru accesarea de credite, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia, în scopul finanţării activităţilor curente. </strong>

Pentru acordarea unor astfel de credite preferenţiale, APIA a încheiat, până în prezent, convenţii cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank, Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, OTP Bank România S.A., Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Bancpost şi Procredit Bank.
”În perioada următoare APIA va încheia convenţii şi cu alte bănci comerciale”, se arată într-un comunicat al instituției.
Creditele acordate de bănci fermierilor în cadrul acestui tip de convenţie sunt garantate prin Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului la centrul judeţean/local unde a depus cererea în Campania SAPS 2012, APIA va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unicăde plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 (200 de euro/ha- n.red) şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.
”Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie), dar numai după finalizarea acestor controale. În adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, precizează APIA.
APIA mai precizează că opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului şi recomandă potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă, pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter