Economie

Modificări la plata contribuţiilor sociale

<p>Conform modificărilor aduse Codului Fiscal, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2012, persoanele fizice care realizează venituri din activităţi  independente, agricole şi asocieri fără personalitate juridică vor achita contribuţiile sociale la organele fiscale teritoriale.</p>

Astfel, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate – CASS – se vor face trimestrial  în baza deciziei de plăţi anticipate  emisă de organul fiscal  ca urmare a depunerii de către contribuabili a declaraţiei estimative de venit , urmând să se facă regularizarea după depunerea declaraţiei anuale de venit. Pentru semestrul II 2012 plăţile se fac la organul fiscal în baza deciziei emisă de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj, potrivit unei informări transmise de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj.
Totodată, plata contribuţiei de asigurări sociale – CAS– se face trimestrial în baza declaraţiei  de venit asigurat depusă de către contribuabil la Casa Judeţeană de Pensii Publice şi alte drepturi de asigurări sociale Cluj.
Persoanele care se autorizează după data de 1 iulie 2012, vor depune declaraţia privind venitul asigurat la organele fiscale teritoriale.
Tot începand cu luna iulie pentru veniturile realizate în baza convenţiilor civile, a drepturilor de proprietate intelectuală si alte venituri cu reţinere la sursa care se impozitează la sursă cu 10% plata anticipată sau 16% impozit final,  se vor reţine contribuţiile sociale de către platitorul de venit.
Platitorul de venit va reţine CASS şi CAS în cazul veniturilor realizate în baza convenţiilor civile. CAS nu se reţine dacă persoana fizică este asigurată în sistemul de asigurări sociale de pensii sau dacă beneficiază de pensii acordate în sistemul public de pensii.
Veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală se supun impozitarii şi sunt exceptate de la plata CAS si CASS dacă persoana fizică este asigurată în sistemul de asigurări sociale de pensii sau dacă beneficiază de pensii acordate în sistemul public de pensii.

abonare newsletter