Economie

Clujenii au pierdut pe mâna leului

<p /><img src="documente/stories/2012/05_mai/07/01-casa de schimb valutar rp 01.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Economiile în euro ale locuitorilor judeţului s-au diminuat cu câteva zeci de milioane.

Atingerea mai multor maxime istorice consecutive ale euro în raport cu leul i-a făcut pe mulţi dintre locuitorii judeţului să-şi uşureze buzunarele, ca urmare a deciziei de a renunţa la o parte dintre economiile în euro şi de a creşte rezervele în lei.

Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României (BNR) în primele trei luni ale anului disponibilităţile şi depozitele în valută ale persoanelor din judeţul nostru au scăzut cu aproape 70 de milioane, în timp ce economiile în lei au crescut cu aproape 50 de milioane.

Dacă şi-ar fi păstrat banii deţinuţi la începutul anului în euro şi ar fi efectuat ieri schimbul valutar, clujenii ar fi avut în plus cu aproape 6 milioane de lei, având în vedere deprecierea de 0,0825 lei/euro consemnată de la 4 ianuarie, când se înregistra un curs de schimb leu/euro de 4,3219, până vineri, când se marca un curs de 4,4044 lei.

Mai inspiraţi decât noi au fost bucureştenii, care şi-au crescut depozitele şi disponibilităţile în monedă străină cu aproape 2 miliarde de la începutul anului, într-un ritm mult mai alert decât pe cele în lei, care s-au majorat cu aproximativ 600 de milioane.

Băncile ne momesc cu lei

Managerul general EvoTrend consideră că un rol important în schimbarea balanţei economiilor îl au instituţiile bancare, care, pentru că au redus considerabil creditarea, implicit cea în euro, încearcă să atragă clienţi care deţin moneda naţională. „Populaţia preferă să ţină depozitele în lei datorită dobânzilor mai mari pe care le primesc de la bănci, deşi analizând la momentul acesta, diferenţa de dobândă dintre depozitele în lei şi cele în euro nu acoperă diferenţa de schimb valutar. Ştiu că băncile au target lunar pentru depozite în lei, deoarece aceasta este moneda cu care lucrează cel mai mult în această perioadă, când s-au restricţionat foarte mult creditele”, explică economistul Mircea Maier.


Până unde ar putea merge pierderea?

Potrivit analiştilor financiari consultaţi de Monitorul de Cluj, ne putem aştepta chiar la un maxim de 4,5 lei/euro. „Este vorba de o reajustarea palierului inferior, nu cred că vor fi deprecieri semnificative. În opinia mea maximul la care se poate ajunge este de 4,5 lei pe euro. BNR nu va permite o depreciere mai mare din dorinţa de a proteja sectorul financiar”, spune Adrian Danciu, analist financiar S.S.I.F Broker.

La fel de optimist este şi Mihai Mândruţiu, care consideră că valoare maximă se va situa în jurul valorii de 4,4 lei. Spre deosebire de opinia prezentată anterior acesta afirmă că BNR ar dori deprecierea leului pentru a susţine exporturile şi implicit economia românească, însă fără a permite o depreciere bruscă.

abonare newsletter