Economie

Finanţele publice vor trece printr-o nouă reorganizare

<p><img src="documente/stories/02_februarie/28_ziua/declaratie.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Restructurarea nu va implica şi concedieri de personal, în opinia şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj.</p>

ANAF va fi reorganizată anul viitor cu opt direcţii regionale, iar în 2015 numărul de administraţii financiare va fi drastic redus, la 20% din unităţile actuale, doar una în fiecare judeţ, urmând ca direcţiile regionale de finanţe publice, vamă şi gardă financiară să fuzioneze într-o unică structură.

Reorganizarea este bine-venită în opinia directorului DGFP Cluj, constituind încă o etapă firească a procesului început anul trecut.

„Încă nu am fost înştiinţaţi oficial cu privire la aceste modicificări, însă, noi am mai avut parte de o reorganizare în 2011, care a fost un prim pas înspre reorganizarea aceasta. Ştiu că în trecut a mai fost analizată această opţiune, însă nu s-a concretizat. În opinia mea e normal să fie unite cele trei direcţii – Garda Financiară, Finanţe şi Vama – , în acest moment, spre exemplu, Direcţia Redională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, având sediul în Oradea”, a declarat Mihai Costin.
Schimbările vin în baza programului convenit cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi au fost introduse în noul Program de convergenţă, aprobat, săptămâna trecută de Guvern.

Potrivit documentului obţinut de Mediafax, modificările vor viza creşterea eficienţei şi diminuarea corupţiei.

„Vor fi aplicate măsuri de reorganizare a aparatului teritorial pe o structură regională şi reducerea în continuare a reţelei de administraţii financiare, pentru creşterea eficienţei organizaţionale şi diminuarea riscurilor de apariţie a corupţiei. La jumătatea anului 2013 se vor crea 8 direcţii generale regionale, având competenţă teritorială similară celor 8 regiuni de dezvoltare, care vor integra administrarea contribuabililor mijlocii la nivel de regiune şi care vor deţine funcţii suport adecvate. Sub condiţia automatizării proceselor de activitate şi a consolidării sistemului informatic, în aşa fel încât să compenseze lipsa prezenţei în teritoriu a oficiilor fiscale, în anul 2015 numărul de administraţii financiare va fi redus până la 47 de unităţi (câte una în fiecare judeţ şi în sectoarele Municipiului Bucureşti) iar direcţiile regionale de finanţe publice, cele de vamă şi cele de gardă financiară vor fuziona într-o singură structură”, se arată în documentul citat de Mediafax.

 


Concedierile puţin probabile

„Reorganizarea va presupune creşterea volumului de muncă în unităţile comasate. Nu cred că va fi vorba de disponibilizări de personal, noi avem personal calificat, care ar fi păcat să se piardă. Cred se va face o reorientare pe sectoare, va fi o utilizare mai bună a personalului”, afirmă directorul DGFP Cluj.

Intenţia păstrării personalului reiese, de altfel, şi din documentul obţinut de agenţia naţională. Acesta stipulează că în urma procesului de restructurare, angajaţii vor fi recalificaţi şi redistribuiţi către domeniile deficitare (inspecţie fiscală, control vamal ulterior, asistenţă contribuabili, structuri dedicate contribuabililor mari şi mijlocii sau unităţilor cu un mare număr de contribuabili), concomitent cu recrutarea de specialişti pentru funcţii cu valoare adăugată mare (tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, juridic, anumite funcţii de management), cu încadrarea în numărul actual de posturi, potrivit documentului.

Anul trecut s-au desfiinţat 4 sedii şi au plecat 14 persoane

În urma restructurării de la nivelul judeţului de anul trecut au fost desfiinţate 4 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 3 AFP-uri comunale (Apahida, Baciu şi Gilău) şi un AFP municipal – Câmpia Turzii, deşi iniţial fusese anunţată şi desfiinţarea AFP Gherla. Închiderea unităţilor nu s-a lăsat şi cu destituiri masive de personal datorită posturilor vacante care au primit „excesul” de angajaţi.

Astfel, din 66 de persoane au fost salvate de la disponibilizare prin reducerea a tot atâtea posturi vacante, fiind concediate într-un final doar 14 persoane.

La nivel naţional 1.716 angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi-au pierdut locul de muncă în urma restructurării din această vară, iar 141 de administraţii fiscale au fost  închise conform preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

abonare newsletter