Economie

Griji altădată inexistente: Cu ce bani ieșim la pensie?

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/15/07 cuplu de batrani pensionari rp.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Salariu minim şi pensie privată, iată un tandem devenit foarte popular printre clujeni.</p>

Scăderea ofertei de locuri de muncă, venită pe fondul reducerii activităţii firmelor îi face pe clujenii să ţină cu dinţii de actualele posturi, acceptând o serie de compromisuri, printre care şi încasarea unui salariu minim plus sume la negru pentru a se reduce contribuţiile angajatorului.

Grija veniturilor de după pensionare îi face, însă, pe tot mai mulţi ocuitori ai judeţului să contribuie la fonduri facultative, potrivit directorului Casei Judeţene de Pensii Cluj. „În acest moment sunt înregistrate peste 105.000 persoane participante la unul dintre cele 9 fonduri de pensii administrate privat Pilonul II, dintre care 97.000 sub 35 de ani, participanţi obligatoriu şi aproximativ 10.000, cu vârsta de peste 35 de ani, participanţi facultativ. Numărul asiguraţilor facultativ a crescut destul de mult în ultima perioadă, din dorinţa acestora de a-şi rotunji veniturile. E o greşeală mare a angajaţilor că acceptă salariu minim pe economie, diminuându-şi considerabil şi pensia pe care o vor primi, care la 700 de lei salariu este undeva în jurul la 300 de lei. Astfel, pierd atât ei, cât şi Bugetul Asigurărilor Sociale. Clujul a fost, spre exemplu, foarte mult timp pe excedent, iar de vreo trei ani, de când a devenit foarte populară practica nedeclarării totale a veniturilor am ajuns pe deficit, deşi avem, faţă de alte judeţe un raport favorabil, număr de angajaţi/pensionari de 1,3”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Vasile Doleanu, director al Casei Judeţene de Pensii Cluj.

 


Criza a transformat excedentul în deficit şi la nivel naţional

Dacă în 2007, înainte de criză cele trei bugete de asigurari – de pensii, de sănătate şi cel pentru şomaj – au înregistrat un excedent cumulat de 2 miliarde lei, în 2008, când s-a contabilizat startul intrării în recesiune a început şi declinul consemnându-se un deficit cumulat de 5,1 miliarde lei, deficit care în 2009 a ajuns la 10 miliarde, iar în 2010 la 17,4 miliarde, respectiv 3,4% din PIB.

Scăderea încasărilor, raportat la cheltuieli s-a acutizat astfel că, anul trecut, doar bugetul asigurărilor sociale de sănătate a ieşit cu un minus de 13,1 miliarde lei acesta preluând şi plata pensiilor militarilor (cca 5 mld. lei anual), plătite anterior direct de la bugetul de stat.

Pensia medie este în acest moment peste minimul pe economie

Deşi momentan, pensia minimă este cu aproape 200 de lei mai mare decât salariu minim net, viitorul nu se arată la fel de promiţător având în vedere infuzia de câştiguri minime. Salariul minim brut este de 700 lei de la 1 ianuarie 2012, pentru un program complet de lucru de peste 160 de ore lunar, iar salariul minim net de circa 530 lei, în timp ce, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul IV de 834 de lei în Cluj, potrivit datelor furnizate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Situaţia este datorată numărului ridicat de „pensionaţi” din domeniul medical şi universitar, care ridică prin sumele mai mari totalul de la nivelul judeţului, potrivit lui Vasile Doleanu, director al Casei Judeţene de Pensii Cluj.


/documente/stories/2012/03_martie/15/07 cuplu de batrani pensionari rp.jpg

abonare newsletter