Economie

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi: „Cluj, un oraș care începe să fie sinonim cu inovația”

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a afirmat că municipiul Cluj-Napoca este un sinonim al inovării și a vorbit despre sprijinul acordat de Uniunea Europeană companiilor din domeniul inovării.

Comisarul european Adina Vălean, la Cluj-Napoca. FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro Comisarul european Adina Vălean, la Cluj-Napoca. FOTO: Diana CÎMPEAN/ monitorulcj.ro

 

 


Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a declarat joi, că municipiul Cluj-Napoca a devenit un sinonim al inovării, la nivel european, și a reușit, alături de alte municipii din țară, să atragă investiții fabuloase în acest domeniu. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, s-a aflat joi într-o vizită oficială în Cluj-Napoca. Este prima oară în mandatul său, început în 2019, când vizitează municipiul. 

 


„Sunt bucuroasă să fiu la Cluj, un oraș care începe să fie sinonim cu inovația și cu dezvoltarea sustenabilă. (…) București, Cluj, Timișoara, Oradea, Iași au reușit să atragă investiții spectaculoase. Astăzi vorbesc ca reprezentant al Uniunii Europene, și de fiecare dată când sunt în România în această postură, sunt întrebată ce face Uniunea Europeană pentru România și îmi place să repet că noi suntem în Uniunea Europeană de 17 ani și e momentul să ne întrebăm ce facem noi în comunitatea europeană. În acest caz particular, al inovației, cred că România aduce în Uniunea Europeană un extraordinar capital uman, iar Uniunea Europeană oferă o piață unică pentru produse sofisticate și programe de finanțare care transformă ideile în produse”, a declarat Adina Vălean.

„Avem multe proiecte finanțate în România”

Înaltul oficial european a mai arătat că Uniunea Europeană susține inovarea prin mai multe axe de finanțare și programe menite să încurajeze strat-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii din domeniul tehnologiei.


„Programul RISEN Europe pune la dispoziție, până în 2027, peste 7 miliarde de euro numai pentru proiecte de cercetare și inovare în domeniul transporturilor, finanțări tehnologii pentru orice forme de transport, pentru infrastructură sau mobilitate urbană. Avem la dispoziție, de asemenea, 14 miliarde de euro pentru stratup-uri și companii mici și mijlocii. Alte 10 miliarde sunt fonduri de rulare pentru European Innovation Council. Ca parte din programul RISEN, European Innovation Council și European Institute of Innovation and Techonology se ocupă de acele tehnologii care uneori sunt prea riscante pentru finanțatorii privați. Avem deja mai multe proiecte finanțate în România”, a mai arătat Adina Vălean.

„Sprijin extraordinar dat Clujului în materie de mobilitate”

La rândul său, primarul Emil Boc i-a mulțumit comisarului european pentru sprijinul acordat proiectelor de infrastructură în transporturi din Cluj: „Doamna comisar, prin sprijinul extraordinar dat Clujului în materie de mobilitate, a făcut posibile proiecte precum electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, centura metropolitană, trenul metropolitan sau metroul Clujului”. 


Edilul a mai adăugat că un nou clasament european poziționează Clujul în fruntea orașelor cu cea mai rapidă creștere economică în ultimii 10 ani, lucru care este posibil datorită ecosistemului de inovare și cercetare din Cluj-Napoca.

„Sectorul IT-ului este cel mai important motor de dezvoltare economică a Clujului. Acesta este avantajul competitiv al Clujului. Nu orice startup este un succes, dar un ecosistem de startup-uri este un succes. De fapt, acesta este Clujul. (…) Uniunea Europeană a publicat un clasament în care Clujul este cel mai dinamic oraș ca și creștere economică din ultimii 10 ani, din rândul orașelor după capitală. Pentru mine, este o mare onoare și o plăcere când merg oriunde în lume să vorbesc despre Cluj, având un asemenea background de reușite și de performanțe”, a arătat Emil Boc.


În cursul vizitei, Adina Vălean a discutat despre rolul inovației digitale în modelarea unui viitor sustenabil pentru transporturi, cu accent pe startup-urile românești, dar și despre coridoarele solidarității și soluțiile de facilitare a traficului la frontiera Ucraina-UE, inclusiv prin investiții în infrastructură.

Adina Vălean a participat, de la ora 09.30, la deschiderea unui eveniment cu tema „Inovații digitale pentru un viitor sustenabil și sigur”. Ulterior, comisarul european a susținut declarații de presă, alături de primarul Emil Boc.

Vineri, comisarul european se va afla la Satu Mare, unde va vizita punctele de trecere a frontierei Tarna Mare, Halmeu și Petea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Science Campus Cluj. Cum vrea Clujul să devină „un pol regional de tehnologie și inovare”, printr-un centru de cercetare amenajat pe 8 ha de teren.

Ultimele Stiri
abonare newsletter