Economie

Cluj-Napoca, printre orașele din regiune cu cele mai inaccesibile locuințe. E nevoie de 158 de salarii medii nete pentru a plăti un apartament.

Cluj-Napoca se numără printre orașele din Europa de Est cu cele mai inaccesibile locuințe.

Cluj-Napoca, printre orașele din regiune cu cele mai inaccesibile locuințe. Sursă foto: monitorulcj.ro Cluj-Napoca, printre orașele din regiune cu cele mai inaccesibile locuințe. Sursă foto: monitorulcj.ro

 

 


Cluj-Napoca se numără printre orașele din regiune cu cele mai inaccesibile locuințe, având în vedere că este nevoie de 158 de salarii medii nete pentru a plăti un apartament de 70 de metri pătrați. 

În București, spre exemplu, pe baza datelor publice privind preţul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătraţi în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziţionării unui astfel de apartament este printre cele mai ridicate atât la nivel naţional, cât şi european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare, se arată într-un studiu citat de Agerpres.ro.  


Diferența dintre București și Cluj-Napoca privind achiziționarea unui apartament de 70 de metri pătrați este de 62 de salarii medii nete lunare. Cele mai mai prețuri la locuințe se regăsesc în Cluj, unde un metru pătrat ajunge la 2.666 euro, mai scump cu 10% față de februarie 2023. 

De asemenea, locul doi este urmat de Brașov, cu 1.815 euro/metru pătrat, creșterea fiind de aproape 15%, comparativ cu februarie 2023. În capitala României, prețul mediu solicitat pentru un apartament a fost de 1.663 euro/metru pătrat util pe parcursul lunii februarie. 


Acest nivel corespunde unei creşteri de 6,6% comparativ cu februarie 2023 şi de 7,5% raportat la aceeaşi lună din 2022, reprezentând unele dintre cele mai mici creşteri de preţuri la nivel naţional din perioadele respective. 

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au înregistrat creşteri importante în ultimul an în oraşe precum Cluj - Napoca, Braşov, Oradea, Iaşi sau Craiova, creşteri ce au depăşit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menţionate. Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12 - 24 de luni, perioadă în care preţurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflaţiei aferente şi a majorărilor semnificative ale costurilor de construcţie, se mai arată în studiu. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu peste 20% la Cluj, față de anul trecut. Care e județul unde s-au vândut cele mai multe locuințe?

Ultimele Stiri
abonare newsletter