Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Roșia Montană este acum celebră. Voi când ați fost ultima dată la Roșia Montană?”

Hai România! Câștigarea procesului Roșia Montană este cea mai bună veste a începutului de an, cu toții eram îngrijorați că din banii noștri pentru învățământ, sănătate și infrastructură ar fi trebuit să plătim despăgubiri de aproape șapte miliarde de Euro pentru un caz despre care nu ne aduceam bine aminte dar îl consideram proastă guvernare, iresponsabilitate, prostie, conspirația gulerelor albe etc.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Iată că nu trebuie să dăm din banii noștri, chiar dacă pe toate canelele media ni se spunea că o să pierdem procesul, a fost un crescendo de tensiune bine pregătit în ultimele luni. Vineri seara când puneam capul pe pernă eram deprimați, crezând că o să pierdem, sâmbăta dimineața ne trezeam câștigători. Așteptăm să vedem dacă mai există căi de atac ale reclamantului, este prea frumos să fie adevărat, dar oricum merită să vedem fețele celor care au speculat la bursă (și poate au câștigat printr-o schemă Skyfleet, iubitorii de James Bond și de bursă stiu despre ce este vorba), fețele avocaților români care au reprezentat reclamantul și alte fețe care urmăresc de mult „proiectul”.

 


Acum românii respiră ușurați, n-au să crească taxele în 2025, adică au să crească, dar nu din cauza Roșia Montană.

Sunt la peste 5.000 km depărtare de București și, foarte interesant, cei de aici știau de caz…


Iar acum, în altă notă, când ați fost ultima dată în Apuseni, la Roșia Montană, la Câmpeni, la Albac, la Abrud sau în alta parte pe Valea Arieșului? Sunt regiuni frumoase dar sărace, multe sate depopulate, oamenii în putere sunt plecați la muncă în Europa (care iubește România, ne-au spus asta cei din EPP săptămâna trecută), oamenii rămași sunt în vârstă și fără posibilități, se trăiește din agricultură și turism și meșteșuguri și da, desigur, din exploatarea lemnului; mineritul a murit, bineînțeles. Dar nu se trăieste bine – incredibil cum se leagă și astăzi versurile din celebra poezie a lui Octavian Goga (la rându-i fost premier al Romaniei, în 1937).

Așadar, la primăvară, la vară și la toamnă, înainte sau după sau în loc să mergeți la all-inclusive în Turcia, în Grecia, în Egipt, în Iordania, în Malta, în Maldive, în Zanzibar, în Tenerife, în Indonezia și în toate destinațiile pământului, dați o fugă până la Roșia Montană sau în satele și cătunele de pe Valea Arieșului. Aveți unde sta, sunt multe pensiuni pentru toate buzunarele. Relaxați-vă acolo o săptămână sau două, liniște și aer curat, localnicii sunt primitori, peisajul este superb cu râuri, lacuri, cascade și peșteri, săptămânal târguri populare și meșteșugărești, mâncare bio, animale sălbatice în arealul lor. Mergeți să vă întâlniți cu Apusenii, una dintre cele mai spectaculoase destinații cu potențial turistic din Europa.


Lăsați-vă banii acolo, este cel mai bun lucru pe care îl puteți face ca să sărbătoriți succesul Roșia Montană. Motii au nevoie de banii noștri ca să supraviețuiască, nu se mai exploatează prea multe minerale în zonă deși geologii spun că este plin de bogății. Este păcat totuși că s-a renuntat la exploatări, dar asta este altă poveste - nu ne-ar mira să aflăm că acolo se găsesc, de exemplu, lantanide și actinide.

Acum hai să câștigăm și celălalt proces ca apoi să ne vedem de ale noastre, prea ni se servesc pe toate canalele toate știrile care ne abat atenția de  la super-anul electoral 2024, când lumea se va schimba într-un mod de neimaginat.


Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Donald Tusk, ne-a fost dor de tine, bine ai revenit la București. Ne-ar plăcea să avem un Președinte sau un Prim Ministru ca tine”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter