Economie

Care este costul lunar al vieții în Cluj, în 2024? Calitatea vieții, apreciată de clujeni: „Să supraviețuiești, ar fi 7.000 de lei”.

Care sunt costurile vieții în Cluj? Un clujean stabilit în Elveția, în perioada pandemiei, a întrebat pe o platformă online cât de costisitor este traiul la Cluj. Ce răspunsuri a primit?

În imagine: Perspectivă cartierul Mărăști, Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com În imagine: Perspectivă cartierul Mărăști, Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Calitatea vieții a fost apreciată de internauți pe o platformă online, în condițiile în care un clujean stabilit în Elveția a formulat o întrebare onestă, înainte de a reveni în țară – „Care sunt costurile vieții la ora actuală în Cluj?”

 


„Să supraviețuiești, ar fi 7.000 de lei”

„Care sunt costurile vieții la ora actuală prin Cluj? Am emigrat înainte de pandemie împreună cu soția mea, iar acum dorim să ne întoarcem în Cluj și eram curioși cam care ar fi bugetul necesar pentru 3 persoane (1 nou născut și 2 adulți), fără chirie și concedii. 

CITEȘTE ȘI: 
Costul vieţii şi evoluţia economiei îi îngrijorează pe românii din generaţiile Millennials şi Z

Nu suntem genul care să ieșim la cine scumpe în oraș, gătim acasă, dar suntem atenți la calitatea produselor folosite, ieșim în oraș la o bere din când în când, iar activitățile de weekend pe care le practicăm nu sunt mari consumatoare de bani”, a notat clujeanul. 


Mai mulți internauți i-au răspuns bărbatului, iar concluzia „analizei” realizate de locuitori este că fără chirie și concedii, în Cluj-Napoca, o familie cu copil mic ar cheltui aproximativ 8.000 de lei pe lună.

„Oriunde te-ai duce în UE, banii ăia îi cheltui oricum și la Cluj”, a scris cineva. 


„Mai degrabă înspre 8000 aș zice. Sunt multe cheltuieli scumpe specifice copilului care nu se împart la 3: pampers, doctori, jucării”, a explicat un alt internaut.

„Costurile vieții. Din punctul meu de vedere, există două moduri: 
1- Să trăiești cred că ar fi minim 10 mii ron la 3 persoane și 2 - Să supraviețuiești ar fi cred ca un 7 mii...”, a precizat alt internaut, potrivit reddit.com


Clujul se situează în topul celor mai scumpe orașe din țară, în special din cauza costurilor cu locuirea (chirie/rată pentru locuință), potrivit unei analize publicate în primăvara anului trecut de Hotnews.ro. Astfel, Cluj-Napoca, București și Brașov sunt orașele cele mai scumpe din țară, iar cele cu costul vieții cel mai redus sunt Reșița, Alexandria și Vaslui.

Dacă sunt eliminate costurile cu locuirea și este urmărit doar indexul alimentar, atunci topul arată diferit: Cluj-Napoca ocupă abia al treilea loc în clasament.

O familie cu doi copii are nevoie de 10.000 lei ca să trăiască decent în România

Datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert România (FER) în octombrie 2023 arătau că valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, este de 9.978 lei pe lună, în creştere cu 15,2% faţă de septembrie 2022.

De asemenea, pentru o familie de doi adulţi şi un copil, valoarea coşului minim este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii, de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună.

Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.

CITEȘTE ȘI: 
Cât a fost salariul mediu net în Cluj, în octombrie? Salariile clujenilor, cu 23% mai mari decât media națională.

Toate acestea în contextul în care salariul minim pe economie, brut, este de 3.300 lei în România, începând din octombrie 2023, adică 664,95 de euro. Însă, salariații primesc în mână 2079 de lei, adică 418,92 de euro. Într-un scenariu în care ambii părinți lucrează pe salariul minim, aceștia nu vor putea oferi un trai decent familiei în România. 

Potrivit Direcției Județene de statistică Cluj, salariul mediu net în județul Cluj a fost de 5.798 lei, în luna octombrie 2023, cu aproape 1.000 de lei mai mare față de octombrie 2022. Salariul mediu brut a fost de 9.241 lei, arată datele DJS Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, cel mai scump oraș din țară. Costul vieții, „umflat” de cheltuielile cu locuința

O familie cu doi copii are nevoie de 10.000 lei ca să trăiască DECENT în România. Salariul minim net e 2.079 de lei!

abonare newsletter