Economie

Pensii 2024. Perioadele de muncă și dreptul la pensie, recunoscute reciproc în România și SUA.

Drepturile la pensie ale lucrătorilor români şi americani vor fi de acum asigurate reciproc de România și SUA.

Drepturile la pensie, recunoscute reciproc de SUA și România / Foto: depositphotos.com Drepturile la pensie, recunoscute reciproc de SUA și România / Foto: depositphotos.com

 

 


Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, arată Legea ce ratifică respectivul acord, promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.

 


Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum şi legilor care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate.


În baza noului acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat, în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Documentul conţine şi dispoziţii privind exportul pensiilor, constituind un foarte important avantaj pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat şi a menţinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.


Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii privind stabilirea legislaţiei aplicabile, în scopul evitării dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de acord.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Pensii 2024. Când se plătesc pensiile majorate în ianuarie 2024?

Pensiile și alocațiile cresc de la 1 ianuarie. Vezi la ce sumă vor ajunge pensiile și alocațiile, în 2024.

Ultimele Stiri
abonare newsletter