Economie

Cash sau card de Sărbători? Cum vor plăti românii pentru cumpărăturile de Crăciun și de Anul Nou?

Peste jumătate dintre români spun că vor plăti cash pentru cumpărăturile de Sărbători.

Cum vor plăti românii pentru cumpărăturile de Crăciun și de Anul Nou? FOTO: Pixabay Cum vor plăti românii pentru cumpărăturile de Crăciun și de Anul Nou? FOTO: Pixabay

 

 


Cele mai multe plăţi de Sărbători, peste 56%, vor fi făcute cash, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o cunoscută bancă, citat de Agerpres. 26% dintre respondenţi au afirmat că vor folosi un card de debit pentru achizițiile de sezon, iar 11% un card de credit.

 


De asemenea, plăţile cu ceasul sau cu telefonul vor fi în procentaje mult mai reduse.

„Mall-urile rămân destinaţia preferată pentru cumpărăturile de sărbători (45% dintre respondenţi), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 22% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (17,43%). Indiferent dacă reuşesc sau nu să pună bani deoparte, peste 60% dintre cei chestionaţi îşi planifică din timp lista de cadouri şi încearcă să se încadreze în bugetul planificat, în timp ce 34% dintre respondenţi cumpără sporadic în decembrie, în funcţie de oportunităţi”, susţin autorii sondajului.


În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, 54% dintre cei chestionaţi aleg un brad artificial şi 20,75% îşi cumpără brad natural. Pe de altă parte, peste 17% dintre respondenţi susţin că nu fac brad de Crăciun şi un procentaj redus, sub 8%, vor cumpăra brad la ghiveci.

Cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun l-a avut, pentru circa 50% dintre români, creşterea preţurilor la alimente.


În acelaşi timp, peste 40% dintre români strâng bani din timp pentru cheltuielile de Sărbători, iar pentru cei mai mulţi cheltuielile pentru cadouri nu depăşesc 500 de lei. În privinţa sursei banilor pentru această perioadă, 41% susţin că strâng bani din timp, iar 40% cheltuie din salariul din luna curentă. Un număr mai mic de respondenţi cheltuie de pe cardul de credit/overdraft (7% dintre respondenţi), din prime/bonusuri (7%) şi circa 5% se împrumută de la rude sau prieteni.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii vor cheltui cu 12% mai puţin decât anul trecut pe mâncare, cadouri şi decoraţiuni de sărbători

abonare newsletter