Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Cash-ul” și „banii gheață” au invadat dezbaterile din ultimele zile. Dar știți de unde vin expresiile?

Dezbaterile despre limitarea tranzacțiilor cash, cu bani gheață, a fost una dintre cele mai fierbinți dispute tabloide la care, din păcate, s-au coborât politicieni, bancheri, economiști și oameni de afaceri onorabili, care mai bine nu ar fi pierdut o bună ocazie să tacă din gură.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Apropos, etimologia cuvântului „cash” este „capsa” din latină, apoi „cassa” din italiană apoi „casse” din franceză, care înseamnă aproximativ „cutie de bani”. Cuvântul s-a transformat in indragitul „cash” în engleză, pe la mijlocul secolului 19. Și pentru că în orice dezbatere despre istoria economiei există mai multe unghiuri de vedere, care implică și unul din zona asiatică, o altă rădăcină se pare că este „cai” apoi „casu” care înseamnă „moneda” în limba tamila.

 


Și fiți atenți aici, un text savuros, reluat dintr-o emisiune a Anei Iorga / Antena 3, care face referire la originea expresiei „bani gheață”: 

„Lingvista Iulia Mărgărit face o sinteză a opiniilor despre originea acestei expresii. Mai întâi, sensul expresiei. Potrivit DEX, bani gheață înseamnă bani în numerar, plătiți pe loc, bani lichizi, bani pesin. E interesant că avem şi bani gheață, şi bani lichizi, ambele variante având acelaşi sens. Majoritatea dicţionarelor consemnează doar expresia, nu vorbesc şi despre orgine.


Ce spune Alexandru Graur: bani gheață ar veni de la bani gata, printr-o deraiere lexicală. Ce înseamnă asta: vorbitorul vrea să obţină un efect comic şi înlocuieşte „gata" cu un cuvânt similar fonetic. 

Lingvistul Stelian Dumistrăcel nu e de acord, nu vede niciun efect comic aici. Spune în schimb că expresia bani gheață ar fi o creaţie pe teren românesc. Şi că ar fi o metaforă din mediul rural al târgurilor. În vocabularul stăpânului de oi ar apărea un verb care trimite la ceva similar: a închega ceva bani. Ne gândim şi la expresia „a prinde cheag, a face cheag, a avea cheag la pungă”.


Bani gheață, spune Iulia Mărgărit, ar fi starea economică a celui care „are cheag” metaforic. 

În alte versiuni, bani gheață ar veni de la bani pusi deoparte, în bloc. 


Dacă citim însă acte de vânzare din secolele 17-19, întâlnim constant formula „bani gata”, spune Iulia Mărgărit, alături de „banii toți”, o sintagmă sinonimă. Dar şi o formulă rezultată din contaminarea celor două: „banii toți gata”. Din rostirea modificată a acestei formule cu 3 termeni crede Iulia Mărgărit că s-a ajuns la „bani gheață”. Așadar, formula ar fi apărut printr-un accident fonetic, nu prin deraiere lexicală.

În orice caz, „bani gata” a ieşit din uz la un moment dat şi a fost înlocuită de bani gheață, o formulă creată accidental, dar care s-a impus prin forţa ei de sugestie. Banii ca bloc de gheaţă sugerează foarte bine plata palpabilă, banii disponibili pe loc. Interesantă şi sinonimia dintre bani gheată şi bani lichizi, e ciudată, în condiţiile în care cele două structuri evocă situaţii contrare, dar asta se explică prin originea diferită. Bani lichizi vine probabil din franceză, unde avem argent liquide, în timp ce bani gheață e o expresie formată în română”. 

Revenind la dezbaterile privind limitarea tranzacțiilor cash, Marcel Ciolacu, da, ANAF are dreptate, banii cash sau banii gheață sunt la temelia criminalității fiscale, care a atins 10% din PIB.

Angajatorii plătesc lunar sume enorme de bani gheață angajaților pe care îi țin astfel ostatici în logica salariului minim pe economie. 

Cumpărătorii de superbolizi, apartamente sau case dau bani gheață vânzătorilor peste valoare minimă pe care sunt obligați s-o declare până la valoarea asupra careia s-au înțeles. 

Cumpărătorii en-gros de marfuri din te miri ce surse dau bani gheață vânzătorilor acestora fără a primi acte de proveniență, darămite documente fiscale. Închirierile de imobile. Vacanțele scumpe. Evenimentele de familie. Șpăgile, parandaratul. Da. Bani gheață.

De la stăpânii de oi din târgurile secolului 17 până la stăpânii de hiperbolizi din secolul 21, banii gheață s-au cuibărit în cultura noastră, nu-i poți îndepărta așa ușor de acolo. 

Te simți rege când îți scuipi în degete și numeri un teanc de bani gheață, pe care tocmai l-ai scos de la bancomat, în ziua de salarii – ați văzut ce cozi se fac la bancomate în ziua de salarii?

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Părinții își încurajează copiii să fugă de muncă. Dragoș Damian: „Milennialii și zoomerii urăsc munca fizică. Rezultatul a 30 de ani de dezindustrializare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter