Economie

1,7 milioane de polițe RCA dispar în septembrie. 17% din parcul auto rămâne fără asigurare!

1,7 milioane de polițe RCA dispar pe 8 septembrie. ASF cere extinderea cu 90 de zile ca să nu rămână 17% din parcul auto fără asigurare!

Șoferii ar face bine să nu producă accidente. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia celei mai mari companii de asigurări auto din România. Foto: Pixabay Șoferii ar face bine să nu producă accidente. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia celei mai mari companii de asigurări auto din România. Foto: Pixabay

 

Ministerul Finanțelor a introdus, pe 18 august, în dezbatere publică, proiectul de OUG propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin care polițele emise de compania Euroins, căreia i-a fost retrasă autorizația de funcționare în martie 2023, să fie aibă un termen de valabilitate prelungit. Proiectul se află în dezbatere publică timp de 10 zile calendaristice.


Falimentul Euroins a fost pronunțat de Tribunalul București în data de 9 iunie 2023, polițele emise de companie urmând să mai fie valabile încă 90 de zile din acel moment. Astfel, asigurările Euroins urmează să expire pe 8 septembrie. 

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

Dacă OUG propusă de ASF va intra în vigoare, polițele emise de Euroins vor fi valabile încă 90 de zile, până pe 8 decembrie inclusiv. 


Potrivit proiectului depus de ASF, dacă se va menține situația actuală, în următoarea perioadă vor înceta să fie valabile 1,7 milioane de contracte RCA, echivalentul a 17% din parcul auto național. 

ASF explică faptul că în acest moment există 6 companii de asigurări și două sucursale care vor trebui să absoarbă o cerere foarte mare de contracte RCA, dar și că până acum s-a înregistrat un număr redus de cereri de denunțare a contractelor încheiate cu asiguratorul în faliment. 


Totodată, potrivit documentului, din cauza contextului economic actual, care generează dificultăți financiare populației, există posibilitatea să fie amânată decizia încheierii unei noi asigurări RCA și pericolul scăderii gradului de acoperire cu asigurare RCA a parcului auto național. 

Astfel, ASF propune prelungirea cu 90 de zile a asigurărilor emise de compania Euroins, prin instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. 


Articol unic: „Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de 3/3 zile, prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la proiectele de acte normative, pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Procedura de faliment a Euroins, deschisă în instanță. Până când mai sunt valabile poliţele de asigurare

Măsuri pentru a preveni scumpirea RCA, după falimentul Euroins. Preţul poliţelor ar putea fi plafonat la nivelul celor din martie 2022

EXCLUSIV. Șoferii clujeni, exasperați de EUROINS! Firma de asigurări are întârzieri uriașe la plata despăgubirilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter