Economie

OPINIE. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Un an foarte greu pentru economia României. Primele șapte luni au fost teribile”

Să facem o scurtă recapitulare asupra a ceea ce s-a întâmplat în jurul nostru, în România, în primele aproape șapte luni ale anului 2023. Fără o ordine anume.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

Coloane nesfârșite de mașini, dubițe și TIR-uri pe șosele, restaurante pline, hoteluri pline, pensiuni pline, pârtii pline, plaje pline, malluri cu înghesuială maximă, magazine de bricolaj unde stai la cozi lungi. 


Liste de așteptare la sălile de conferințe din hoteluri pentru evenimentele corporate ale companiilor. 

Concedii, vacanțe și zile libere fără număr, agențiile de turism câștigă enorm pentru că Turcia a devenit foarte scumpă, românii merg și în Turcia. Toate avioanele sunt pline, sunt liste de așteptare și la business, dacă nu-ți iei din timp un bilet la low-cost îl cumperi cu 800 de euro pentru destinațiile europene de concedii. Cozi pe aeroporturi, scandaluri dacă sunt întârzieri pentru că pierzi banii de vacanță.


Cozi și liste de așteptare la dealer-ii de autovehicole care au asigurate comenzi un an înainte, cozi la magazinele de bunuri de larg consum, înghesuială la gadget-uri și wearable-uri, e-comerțul înflorește și se așteaptă la un an record. Cozi în benzinării, ați văzut ce cozi sunt în benzinării? Cozi la plata utilităților.

Imobiliarele duduie.


Cozi în hiper sau supermarket-uri și în magazine mari sau mici, în piață, la târgurile de 14 februarie, 1 martie, 8 martie, de sărbători religioase, de sărbători naționale, la tarabele cu mici, zacuscă și murături de la serbările populare. Înghesuială și cozi la zilele orașului X sau ale orașului Y.

Cozi la bancomate, așa ceva nu vedeai pe vremea lui Ceaușescu, vedeai în schimb cozi la pâine, care au revenit și acum. Se reașează încet-încet cozile la birourile bancare.


Succes de casă: cozi la suprasubscrierea de acțiuni la Hidroelectrica.

Urmează toate festivalurile verii unde sunt cozi la bilete, cozi la standurile cu mâncare și răcoritoare din festivaluri, Untold este suprasubscris sold-out. Sute de mii de români intră și ies din țară în fiecare zi.


Toate acestea în condițiile în care prețurile la marea majoritate a produselor pentru uzul zilnic s-au dublat și triplat. 

Și, contrar acestor aparențe, a fost un început de vară brăzdat de greve și nemulțumiri în sectorul public iar românii se plâng încontinuu că sunt săraci. În sectorul privat oamenii de afaceri își smulg părul din cap din cauza lipsurilor cu care pretind că se confruntă și amenință guvernul care vrea să introducă noi taxe și impozite. Analiștii financiari ne spun că totul se duce de râpă pentru că nu încasăm destule venituri bugetare și că ne paște o criză fără precedent. Autoritățile aruncă în economie creșteri de salarii și pensii, ajutoarele, alocații, compensări, plafonări, subvenții și scutiri ca să sprijine necazurile românilor.

Luni grele în 2023, ne așteptăm la un an și mai greu 2024.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nicu Ștefănuță, după întâlnirea cu ministrul german al Economiei: „Câștigăm locuri de muncă din tranziția verde!”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Patriotismul Economic” a lui Ciolacu si modelul economic din Turcia. Unde o apă la jumătate costă 80 de bani

Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis. „Îmi doresc ca viitorul Guvern al României să fie despre economie şi reforme”

Ultimele Stiri
abonare newsletter