Economie

Românii nu mai vor să fie ingineri, ci șoferi! Cele mai căutate locuri de muncă din România anul acesta. Ce salarii oferă, în prezent, angajatorii

Peste 4 milioane de căutări de locuri de muncă au fost efectuate, de la începutul anului şi până acum, de potențial candidaţi. Cei mai mulţi au fost interesaţi de oferte pentru poziţiile de şofer, asistent medical, operator call center şi contabil.

Mașini pe autostradă. Cât câștigă un șofer? Foto: Pixabay Mașini pe autostradă. Cât câștigă un șofer? Foto: Pixabay

 

„Prima jumătate a anului a crescut semnificativ numărul de căutări făcute de cei interesaţi să îşi schimbe locul de muncă. Vorbim despre o dublare sau chiar o triplare a numărului de căutări, în special pentru poziţiile de entry level. Nu într-un ritm la fel de abrupt, dar observabil faţă de anul trecut, a crescut şi numărul de aplicări înregistrate în platformă. Dacă în primul semestru din 2022 am avut 5,1 milioane de aplicări, în aceeaşi perioadă din 2023 vorbim despre aproape 5,3 milioane de aplicări”, a afirmat Bogdan Badea, directorul unei platforme de recrutare.


Românii nu mai vor să fie ingineri, ci șoferi!

În ceea ce priveşte căutările făcute de candidaţi în platformă, anul acesta a dispărut din top 5 poziţia de inginer, care, la nivelul anului trecut, a fost cea mai populară. A fost înlocuită de poziţia de şofer, care s-a regăsit în peste 150.000 de căutări active. În această categorie profesională, cei mai mulţi dintre candidaţi sunt interesaţi de joburile deschise pentru şoferii de categorie B, şoferii de tir şi cei de curierat.

Asistent medical a fost a doua cea mai căutată meserie în primele şase luni din acest an, cu peste 56.000 de interogări în platformă, urmată, la scurtă distanţă, de contabil (55.000 de căutări) şi operator call-center (43.000 de căutări). Deşi, în valori absolute, joburile remote suscită un interes mai mare decât anul trecut, raportat la celelalte poziţii din clasament, se află în scădere şi ocupă, anul acesta, poziţia a şasea.


Potrivit datelor, salariul mediu net al celor care lucrează ca şoferi pleacă de la o medie de 2.800 de lei, net, în cazul curierilor, spre exemplu, şi pot ajunge până la 9.000 de lei sau chiar mai mult, dacă vorbim despre şoferi de tir, pe curse internaţionale.

Salariul mediu net pentru un contabil, la nivel naţional, este de 3.600 de lei şi poate ajunge la 6.000 de lei, în cazul contabililor şefi, în timp ce operatorii din call-center se pot aştepta la câştiguri lunare de aproximativ 2.700 de lei.


Un asistent medical câştigă, în medie, 3.200 de lei/lună.

Alte poziţii care au generat un număr mare de căutări au fost agent de vânzări, specialist în resurse umane, lucrător comercial, inginer ori electrician.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atenție, șoferi! Restricții noi de circulație în centrul Clujului. Strada Universității, complet închisă

Cât câștigă în medie un analist în servicii cu clienții? Acest loc de muncă, la mare căutare în Cluj

Un inginer IT care testează software poate câștiga până la 1.700 de euro/lună. Acest loc de muncă, la mare căutare în Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter