Economie

Cât costă carnea de miel? Producătorii ar putea crește prețurile cu până la 30%

Carnea de miel este indispensabilă de pe masa de Paște. Producătorii ar putea crește prețurile pentru carnea de miel și cu 30% față de cele din 2022.

Carnea de miel s-ar putea scumpi înainte de Paști cu pânăa la 30%. FOTO: Pixabay Carnea de miel s-ar putea scumpi înainte de Paști cu pânăa la 30%. FOTO: Pixabay

 

 


Pe măsură ce Sărbătorile Pascale se apropie, carnea de miel devine tot mai cautată, dar și din ce în ce mai scumpă. Anul acesta, carnea de miel va fi mai scumpă cu cel puţin 30% faţă de 2022, spun producătorii. 

 


Dacă anul trecut, kilogramul de carne de miel se vindea cu 30-35 de lei, anul acesta prețurile se situază între 40 și 45 de lei/kg, iar pe măsură ce cererea crește, și prețurile ar putea înregistra modificări. Pentru un miel de 15 kilograme, clujenii ar putea plăti între 600 şi 675 de lei.

Printre cauzele scumpirii se numără scumpirea combustibililor, care a avut ca efect creșterea costurilor producției de cereale. 


„În primul rând, am putea să începem cu scumpirea combustibilului de anul trecut. Pentru că, dacă motorina a fost mai scumpă în vară, când am avut recoltatul fânului, și cerealele au avut prețuri ridicate în toamnă, asta a dus la scumpirea prețului cărnii de miel. 

Nu aș putea să vă spun (n.r. prețul din supermarket). Ei decid ce procent vor pune adaos și dacă vor mai lua miei din România sau nu. Tindem să cumpărăm totul din altă parte pentru că este mai ieftin, dar nu știu ce calitate o să se găsească în altă parte.


Pentru că încă mai sunt crescători (n.r. români) care dau hrană naturală animalelor. Suntem puțini și, efectiv, dacă nu umflii puțin prețurile ca să acoperim cheltuielile, să ajungi la 0, ori te lași, ori te duci spre industrializare, atunci când pui un produs chimic în hrană și potențiatori de creștere, astfel încât mielul să crească mult mai repede într-o perioada scurtă. Ceea ce eu nu vreau să fac, mai bine mă las”, a Alexandru Paşaniuc, crescător de ovine din comuna Ţibăneşti, județul Iași, citat de Antena 3 CNN.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Temperaturi „ca vara” săptămâna aceasta, la Cluj-Napoca. În weekend revin ploile. VEZI prognoza meteo până de Paște

abonare newsletter