Economie

Românii sunt supraîndatoraţi la nivelul creditelor de consum

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/08/06 conferinta mugur isarescu bnr ds 32.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />România este într-o oarecare măsură supraîndatorată la nivelul creditelor de consum, situaţia din 2006-2008 neputându-se repeta, potrivit Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.</p>

„În privinţa evoluţiei creditului, au apărut două lucruri: Banca Naţională forţează reluarea creditării, dar degeaba, şi al doilea că Banca Naţională forţează creditarea în lei şi tot nu se realizează. Nu prea este adevărat, aş spune. Cu alte cuvinte, să nu comparăm o măsură luată astăzi de Banca Naţională cu cifra din decembrie referitoare la credite. Observăm o redresare treptată a creditului acordat sectorului privat, creştere din mai 2010. Singurul care rămâne pe evoluţie negativă este pe creditul de consum. Creditul de consum a crescut foarte mult anterior. Orice am zice, ne ducem în 2005-2006 în ceea ce priveşte creditul de consum. Populaţia s-a supraîndatorat. Ceea ce s-a întâmplat în 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru că acea dorinţă de a cumpăra obiecte de folosinţă îndelungată, maşini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degrabă autostrăzi dacă vrem să mai avem unde merge cu maşina”, afirma Isărescu într-o conferinţă de presă susţinută ieri.
Oficialul BNR a adăugat că băncile comerciale au, în prezent, reţele de retail supradimensionate, şi că tot băncile au avut o prea mare dependenţă de băncile-mamă. „N-avem cum să vedem că băncile vor avea pe reţeaua de retail mari evoluţii pozitive pentru că datele arată altceva. Creditul pentru locuinţe evoluează mult mai tempearat decât în anii anteriori. Există mai multă viziune şi responsabilitate”, a explicat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

abonare newsletter