Economie

Ce doleanţe are mediul de afaceri clujean?

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/18/07 depunere declaratii finante_mr_0004.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reducerea parafiscalităţii şi a birocraţiei sau fluidizarea accesării fondurilor europene sunt doar câteva dintre cerinţele cap de listă ale afaceriştilor clujeni.</p>

Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj a realizat o listă a modificărilor care trebuie aduse sistemului legislativ, pe baza sugestiilor întreprinzătorilor locali.

Înfiinţarea unei firme în trei zile sau depunerea raportărilor sau a informărilor o singură dată, astfel încât, spre exemplu, bilanţul să nu trebuiască depus şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj şi la Registrul Comerţului ar putea fi realizate, potrivit preşedintelui APM, Augustin Feneşan, prin reducerea birocraţiei.
O altă cerinţă este plata taxei pe valoare adăugată (TVA) la încasarea facturii.

„În acest sens ar trebui aplicată recomandarea UE din «Small Business Act» conform căreia prevederea se poate aplica pentru început la scară mică, doar pentru microîntreprinderi, pentru ca efectele asupra bugetului să nu fie aşa de puternice şi totodată pentru a vedea dacă modificarea este funcţională, ca apoi să fie extrapolată la restul mediului de afaceri”, explică Feneşan.

Legislaţia ar trebui să ţină cont de problemele IMM-urilor

Creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor este, de asemenea, o urgenţă în opinia afaceriştilor clujeni. Totodată, o altă îmbunătăţire care trebuie să pornească de la stat este introducerea unei discipline de decontare a lucrărilor publice în maxim 30 de zile, întârzierea încasării creanţelor dând peste cap sistemul de plăţi al firmelor.

Deoarece peste 90% dintre afaceri fac parte din categoria mici şi mijlocii, APM Cluj susţine întocmirea legislaţiei având în vedere acest aspect. „Nu e normal ca noi să fim în majoritate şi să fim trataţi ca excepţii”, adaugă Feneşan.

Solicitări care au primit răspuns


O parte din cerinţele afaceriştilor clujeni au fost luate deja în considerare de către oficiali, modificărilor fiind implementate încă de anul trecut.

Una dintre ele este scutirea de la plata penalităţilor. Astfel, penalităţile şi jumătate dintre majorările de întârziere aferente datoriilor, care trec de 4 milioane de euro doar în cazul persoanelor fizice din judeţ, au putut fi şterse dacă se făcea plata până la sfârşitul anului. Oferta rămâne valabilă şi anul acesta pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale până la jumătatea anului viitor, aplicându-se o reducere de 50% a penalităţilor de întârziere, precum şi o diminuare cu 25% a majorărilor de întârziere.

De asemenea, modificările făcute la Codul Muncii, cerute şi de APM anul trecut, fac un echilibru între angajaţi şi angajatori potrivit preşedintelui asociaţiei.

abonare newsletter