Auto

Plafonarea polițelor RCA, prelungită până în iunie. Avertismentul transportatorilor: „La expirarea măsurii, tarifele se vor dubla”.

Ministerul Finanțelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, măsură ce ar putea intra în vigoare de la finalul lunii martie. Reprezentanții transportatorilor avertizează asupra riscurilor de dublare a tarifelor la expirarea măsurii de plafonare.

Propunere pentru prelungirea cu 90 de zile a plafonării tarifelor pentru polițele RCA/Foto: Depositphotos.com Propunere pentru prelungirea cu 90 de zile a plafonării tarifelor pentru polițele RCA/Foto: Depositphotos.com

 

 


Duminică, 31 martie, expiră prelungirea măsurii de plafonare a tarifelor RCA, adoptată la finalul anului trecut, când Ministerul Finanțelor a propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8%, echivalentul ratei prognozate a inflației.

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea tarifelor la asigurările RCA, prelungită până la finalul anului

Ministerul Finanțelor propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024 și a publicat  în transparență o propunere în acest sens.


„Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate”, potrivit anunțului făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook


Doar șapte milioane de vehicule asigurate

La finalul anului trecut, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate, potrivit datelor oficiale. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara.

CITEȘTE ȘI: 
Viteza și indisciplina în trafic, printre principalele cauze ale accidentelor rutiere din România. Numărul șoferilor prinși cu viteză peste limită a crescut cu 21%, în ultimele zece luni.

Preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor preţul poliţelor RCA urmează să fi îngheţat până la sfârşitul lunii iunie 2024 la nivelul preţului din luna februarie 2023.


„Este o discuţie, într-adevăr, despre o posibilă îngheţare, nu o plafonare. Este o îngheţare la nivelul preţurilor din februarie 2023. (…).este foarte posibil să existe şi o hotărâre de guvern care să prelungească această îngheţare a preţurilor la poliţele RCA până la sfârşitul lunii iunie 2024”, a declarat Alexandru Petrescu.

„Ce se va întâmpla după această perioadă va fi un dezastru”

Orice plafonare a preţurilor impusă de autorităţi, dar nu la tariful de referinţă calculat şi afişat pe site-ul ASF, nu ajută pe nimeni, fiind doar pentru a da senzaţia că Executivul a intervenit pe piaţa de asigurări pentru a-i proteja pe români, iar ceea ce se va întâmpla după această perioadă va fi un dezastru, avertizează Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).


„Deşi s-a văzut că preţurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze preţurile, la finalul perioadei de aşa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creşteri de tariff”, potrivit sursei citate. 

Potrivit reprezentanților transportatorilor, o astfel de măsură este deosebit de periculoasă şi va da ocazia unor jucători din piaţa de asigurări să justifice un viitor faliment care va fi plătit tot de către asiguraţi, ca şi precedentele.

CITEȘTE ȘI: 
Procedura de faliment a Euroins, deschisă în instanță. Până când mai sunt valabile poliţele de asigurare

„Deşi pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România, lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă aşa-zisa plafonare, când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente faţă de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creşteri. (…). Din martie anul trecut, până în februarie anul aceasta, peste hotărârea de guvern pentru plafonare, asigurătorii au încasat de la noi acele sume fabuloase, iar la persoane fizice, în perioada de plafonare au crescut tarifele cu 8-10%", subliniază sursa citată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Plafonarea tarifelor la asigurările RCA, prelungită până la finalul anului

Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru trotinete și biciclete electrice. Modificările, aprobate de Guvern.

Ultimele Stiri
abonare newsletter