Actualitate

Plafonarea tarifelor la asigurările RCA, prelungită până la finalul anului

Plafionarea tarifelor la asigurările RCA a fost prelungită, prin ordonanță de urgență, până la 31 decembrie 2023.

Plafonarea prețurilor la polițele RCA a fost prelungită până la finalul anului/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Plafonarea prețurilor la polițele RCA a fost prelungită până la finalul anului/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


 

 


Guvernul a adoptat în ședința de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu trei luni, până la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

„În contextul în care sute de mii de șoferi rămân fără polițe la finalul anului, era vitală protejarea consumatorilor și menținerea accesibilității asigurărilor auto. Tarifele RCA pot varia semnificativ de la o companie de asigurări la alta, iar uneori aceste tarife pot deveni prohibitiv de mari pentru șoferii cu venituri mai mici. Plafonarea tarifelor asigură că RCA rămâne accesibilă pentru toți șoferii, ceea ce este esențial pentru asigurarea siguranței rutiere. 


Gândiți-vă că sunt aproximativ 800.000 de mașini pentru care din 8 decembrie este nevoie de asigurare nouă. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu se lua această decizie, de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023? Aceasta cu atât mai mult în contextul în care suntem țara care este pe primul loc în topul negativ al țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente și cei mai mulți morți pe șosele, pe cap de locuitor”, a explicat ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

CITEȘTE ȘI: 
Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

În martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat retragerea autorizaţiei celei mai mari companii de asigurări auto din România, Euroins.


Tarife de referință RCA, Februarie 2023/Foto: asfromania.ro

Astfel, după deschiderea procedurii de faliment pentru asigurătorul RCA cu cel mai mare portofoliu de asigurări RCA din România, a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care termenele de încetare a contractelor de asigurare au fost prelungite cu 90 de zile, până la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanții. După împlinirea acestor termene, polițele emise încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

Tarife de referință RCA, persoane juridice. Februarie 2023/Foto: asfromania.ro

 


Potrivit Guvernului, asigurările Euroins reprezintă circa 15% din parcul auto național.

„Numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de acesta, care mai sunt încă în vigoare, este de aproximativ 1,5 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 15% din întregul parc auto la nivel național”. 

În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA se suprapune cu încetarea efectelor HG nr.298/2023, se estimează că până la sfârșitul anului 2023 va exista un număr ridicat de asigurați RCA care vor solicita încheierea unor noi contracte, caz în care se va manifesta continuarea situației de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață, ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate în piața liberă fie la o scădere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a parcului auto național.

Tarife de referință autovehicule pentru transportul bunurilor. Februarie 2023/Foto: asfromania.ro

Astfel, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor RCA

Ce trebuie să știe românii care au asigurare RCA la compania Euroins

Ultimele Stiri
abonare newsletter