Actualitate

Primăria vrea să devină proprietar al Cetățuii

Mare parte din terenurile și clădirile de pe Cetățuie sunt administrate de Unita Turism, firmă cu care Primăria se află în negocieri de cel puțin trei ani. Acum, autoritățile locale au reușit să obțină acordul pentru cumpărarea unei clădiri.

Primii pași pentru amenajarea Cetățuii în scop turistic au fost făcuți în urmă cu trei ani când Primăria a început negocierile pentru terenuri. Până acum lucrurile s-au derulat extrem de încet, singurul lucru vizibil fiind repararea scărilor de pe aleea principală, cu toate că primarul Emil Boc anunța, în 2012, că va moderniza și aleile secundare. Potrivit reprezenanților Primăriei, autoritățile locale au putut realiza lucrări doar pe acea porțiune de teren pe care este proprietar.

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra, cu 20.000 euro, plus TVA, un imobil monument istoric de pe Cetățuie. Astfel, continuă acțiunea pentru amenajarea Cetățuii în scop turistic. În ședința de Consiliu Local de joi va fi supus atenției consilierilor un proiect de hotărâre pentru achiziționarea imobilului respectiv. Primăria își exercită astfel dreptul de preemțiune, prețul fiind stabilit în urma unor negocieri. “Față de problematica în discuție, comisia de negociere, întrunită în data de 06.03.2015, a analizat întreaga situație a proprietăților de pe Cetățuie pentru cumpărarea cărora a fost exprimat dreptul de preemțiune al municipiului. Referitor la prețul imobilului Pavilion G, de 20.000 euro plus TVA, precizăm că acesta s-a discutat și a fost consemnat în procesul verbal al ședinței comisiei de negociere”, scrie în proiectul de hotărâre.


Terenul de pe Cetățuie este administrat de Unita Turism. Primăria a pornit negocierile pentru cumpărarea terenului încă din 2012.

Potrivit planurilor Primăriei, pe Cetățuie ar urma să fie amenajat un teatru de vară.


În ultimii doi ani, Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania a atras atenția asupra necesității amenajării acestei zone prin proiectul Scena Urbană. Anul acesta, pe Cetățuie a avut loc concertul de operă Carmen, iar în anii anteriori clujenii s-au putut bucura de muzică de fanfară, balet în aer liber, instalații de lumini, programe pentru copii, tur ghidat, ateliere de film și foto.

În anul 2012, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Transilvania a organizat o tabără de vară pentru studenţii de la Arhitectură. În cadrul acestui eveniment a fost organizat un concurs de idei pentru amenajarea Cetăţuii în scop turistic, urmând ca cele mai bune idei să fie prezentate Primăriei Cluj-Napoca şi puse apoi în practică. Proiectul nu a mai fost însă realizat.

abonare newsletter