Actualitate

Iluminat public modern doar pentru unii. Pentru alții, lanterna

Plângerile cetățenilor legate de iluminatul public apar aproape zilnic și încă există străzi care nici măcar nu beneficiază de aceste dotări.

În timp ce Primăria Cluj-Napoca derulează lucrări de modernizare a iluminatului public pe unele străzi, alte străzi se confruntă frecvent cu defecțiuni care nu sunt reparate decât după câteva săptămâni, iar în alte zone cetățenii nu au văzut vreodată un stâlp de iluminat pe strada lor.

Printre străzile pe care nu a existat vreodată iluminat public se numără Valea Fânațelor, Radu Tudoran din cartierul Someșeni, Colinei sau Edgar Quinet din Mănăștur. Clujenii care locuiesc pe aceste străzi au trimis sesizări și reclamații la adresa conducerii Primăriei Cluj-Napoca de nenumărate ori, dar nu s-a schimbat nimic. De exemplu, pe Edgar Quinet nu se pot face niciun fel de lucrări din cauză că este o stradă privată. Deși cetățenii au făcut ani la rând demersurile necesare, strada a rămas și acum tot în domeniul privat.


Defecțiuni peste defecțiuni

Zorilor, centru și Gheorgheni sunt doar trei cartiere unde au apărut probleme cu iluminatul public în ultimele săptămâni, defecțiuni care nu au fost rezolvate, iar cetățenii au trimis sesizări către conducerea Primăriei. “De o săptămână, strada Gheorghe Dima, nr. 24 nu beneficiază de iluminat public (3 stâlpi sunt fără lumină). Vă rog să remediaţi situaţia până nu se întâmplă ceva accidente. Vizibilitatea e foarte scăzută de cum dă seara. Când e ceaţă vizibilitatea tinde spre zero”, îi scrie un clujean primarului Emil Boc, prin intermediul unui site pentru sesizări și reclamații.

Un alt clujean atrage atenția asupra lipsei iluminatului public pe strada Izlazului, nr 8 . “Acest fapt se datorează faptului că cei responsabili nu au mai înlocuit becurile arse de la stâlpii de iluminat public”, scrie acesta în reclamație. Aceleași problem și pe strada Băița la numărul 1.


Unii cu problemele, alții cu modernizarea

În timp ce în multe puncte din oraș iluminatul public fie lipsește, fie funcționează cu defecțiuni, pe unele străzi se pregătesc ample lucrări de modernizare. La ultima ședință de Consiliu Local au fost aprobate lucrări pe trei străzi din municipiu. Modernizarea iluminatului public pe strada I.C. Brătianu din centru costă aproape 24.000 euro plus TVA și va fi realizată în termen de trei luni. Lungimea rețelei va fi de 885 de metri, fiind montați 36 de stâlpi de iluminat și tot atâtea aparate de iluminat. Acum, iluminatul pe această stradă se face cu aparate montate pe fațadele clădirilor.

Iluminatul public va fi modernizat și pe Bulevardul Muncii, unde vor fi păstrați cei 104 stâlpi, dar se va introduce în subteran rețeaua de alimentare, între strada Byron și zona intersecției cu strada Silvaniei. Valoarea lucrărilor este de peste 187.600 euro, fără TVA. De asemenea, se vor face lucrări și pe strada Oașului, între intersecțiile cu străzile Decebal și Byron, tot pentru trecerea în subteran a rețelei de alimentare, păstrându-se cei 63 de stâlpi de iluminat. “Prin înlocuirea totală a rețelei de alimentare preconizăm o scădere a numărului de defecte în rețea”, este precizat în hotărârea de Consiliu Local care prevede realizarea lucrărilor de modernizare. Valoarea investiției este de peste 154.500 euro, plus TVA.

abonare newsletter