Administrație

Educația, o prioritate la Cluj-Napoca. Ce investiții are în vedere municipalitatea în acest domeniu.

În acest an, municipalitatea clujeană are în vedere câteva proiecte majore pentru domeniul învățământului.

Și anul acesta, Primăria Cluj-Napoca va investi în infrastructura școlară  Foto: Facebook Municipiul Cluj-Napoca Și anul acesta, Primăria Cluj-Napoca va investi în infrastructura școlară Foto: Facebook Municipiul Cluj-Napoca

 

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a menționat, pentru monitorulcj.ro, că în acest an, Primăria Cluj-Napoca va investi în infrastructura școlară și în proiecte sociale. „Domeniul educației a fost unul prioritar mereu, aici, la Cluj-Napoca. Avem, anul acesta, mai multe proiecte care vizează acest domeniu esențial. Aș începe în primul rând cu investițiile pe care le facem în sistemul educațional. Avem în pregătire 32 de proiecte pentru diverse școli care sunt pe PNRR. Aici aș aminti Colegiul de Muzică Sigismund Toduță, Colegiul Tehnic de Comunicații Augustin Maior, Grădinița Lizuca, renovarea energetică a Liceului Tehnologic Alexandru Borza, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu Grădinița cu program prelungit Micul prinț, Creșa Martinel, Colegiul  Național Pedagogic. În total, sunt 32 de școli pe care ne-am propus să le refacem prin intermediul fondurilor europene, prin PNRR, valoarea totală fiind de aproape 90 milioane de euro, din care 45 de milioane de euro ar proveni din bugetul local pentru următorii ani”, a declarat Dan Tarcea.



Hub educațional în Borhanci

Pe lângă modernizarea acestor școli, municipalitatea mai are în vedere câteva investiții majore.

„Discutăm aici de hub-ul educațional din cartierul Borhanci, mai exact de o școală, de o grădiniță, de un liceu, care să acopere nevoile celor care locuiesc în acest cartier. Practic e vorba de o investiție de peste 50 milioane euro, pentru a crea alternative. La aceste obiective avem făcute deja licitațiile, sunt semnate contractele, în perioada următoare le vom începe la utilități, la drumuri de acces, urmând ca după ce vom face aceste demersuri să fie demarate și lucrările la aceste obiective educaționale. 

Tot în această sferă educațională mai punctăm și bazinul olimpic din Borhanci, astfel încât copiii să practice și sport. Avem de asemenea, în vedere și școala din cartierul Bună Ziua, care se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate, mai e nevoie de un singur aviz, de la ISU, după care se va intra în Consiliul Local pentru  aprobarea studiului de fezabilitate”, a mai spus Dan Tarcea.

Concursuri de soluții

În paralel, au fost demarate și câteva concursuri de soluții: „Avem un concurs de soluții pentru Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, de asemenea, se lucrează la studiul de fezabilitate, avem un concurs de soluții pentru Liceul Teoretic Lucian Blaga, și acolo chiar zilele acestea am avut o întâlnire cu proiectantul pentru a finaliza ultimele detalii. De asemenea, mai avem în vedere modernizarea Școlii Gimnaziale Ion Creangă. Totodată, avem în pregătire și câteva proiecte pentru învățământul preuniversitar iar aici discutăm de creșe și grădinițe, de creșa de pe strada Parcul Feroviarilor, de o altă creșă în cartierul Dâmbul rotund, și o creșă și grădiniță nouă în zona străzii Negoiu. Deci facem investiții în creșterea infrastructurii și în modernizarea infrastructurii școlare. Nu în ultimul rând, continuăm și în acest an cu programele începute în anii trecuți cum sunt acordarea de burse pentru copii, acordarea gratuității pentru copii, lucru extrem de important. Ca și noutate pentru bugetul anului 2024, avem acele vouchere sportive și culturale sau educaționale”.  


Copiii defavorizați nu sunt uitați

Viceprimarul a mai menționat și programe pentru copiii din famili defavorizate. „Nu sunt uitați nici copiii din familiile defavorizate, continuăm și acel program pentru acordarea de rechizite pentru cei care nu își permit să le cumpere. Avem și acel program care se referă la copiii din zona Patarât prin care peste 50 de copii sunt transportați la școală în fiecare zi și prin care le asigurăm condiții de învățare și o masă caldă. Continuă și Programul Școală după școală, O masă Caldă  - sunt patru școli care vor beneficia de acest program, două finanțate de către Guvernul României, iar două sunt finanțate din bugetul local. 

Investim în această parte, a învățământului pentru că este o zonă în care în momentul în care investești bani, ai siguranța că nu vor fi pierduți. Investiția în educație este una dintre cele mai bune investiții posibile. Bugetele care sunt alocate pentru acest domeniu sunt în creștere de la an la an. Banii care sunt programați pentru anul acesta și viitor, pentru că acestea sunt niște programe multianuale”, a mai spus Dan Tarcea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 


 

CITEȘTE ȘI:

Prof. dr. Mircea Bertea, expert în educație: „În ultimul timp, elevii ar face orice, numai să învețe cât mai puțin”

Proiect al Ministerului Educației: împărțirea elevilor în clase se va face în mod aleatoriu, ca să nu existe diferențieri

Ministerul Educaţiei susţine că depune „toate diligenţele” pentru plata burselor din învăţământul particular şi confesional acreditat

abonare newsletter