Administrație

Mai mulți bani pentru modernizarea unui drum județean, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord. Costurile, suportate din bugetul Clujului.

Proiectul de modernizare a drumului județean DJ 108C presupune costuri mai mari cu circa 7 milioane de lei, cheltuieli ce vor fi acoperite din bugetul județului Cluj pentru anul 2024.

Traseu județean cuprins în Traseul Regional Transilvania de Nord/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com Traseu județean cuprins în Traseul Regional Transilvania de Nord/Foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com

 

 


Consiliul Județean Cluj este beneficiarul proiectului de modernizare și reabilitare a Traseului județean 5, format din sectoare de drum ale DJ 108C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord, finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Din cauza lucrărilor suplimentare realizate pentru modernizarea drumului județean, precum și a creșterii cheltuielilor specifice, valoarea totală a proiectului finanțat din fonduri europene ajunge la 66,4 milioane de lei, fiind mai mare cu 7,3 milioane de lei decât suma aprobată inițial. În acest context crește și partea costurilor neeligibile, care sunt suportate de Consiliul Județean Cluj

Consilierii județeni vor aproba, miercuri, un proiect de hotărâre prin care costurile cu modernizarea DJ 108C vor fi actualizate prin majorarea cheltuielilor. 


CITEȘTE ȘI
Zonele turistice din Munții Apuseni, mai accesibile! Drumul Mănăstireni – Călata – Mărgău a fost asfaltat

În noiembrie 2023, administrația județeană anunța încheierea lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău.

Drumul Mănăstireni – Călata – Mărgău a fost asfaltat. FOTO: Consiliul Județean Cluj

Pe parcursul derulării proiectului însă, au intervenit lucrări suplimentare, din cauza identificării unor zone cu potențial de alunecare, care au necesitat studii suplimentare.


De asemenea, au fost necesare coonsolidări la drum cu piloți forați, dar și lucrări auxiliare de montare a parapeților de siguranță.

„Valoarea totală a lucrărilor suplimentare împreună cu ajustarea prețului contractului este de 6.132.382,47 lei fără TVA (lucrările suplimentare în valoare de 4.802.405,83 lei fără TVA reprezintă 14,98% din prețul inițial al contractului de lucrări, iar valoarea ajustării prețului contractului este de 1.329.976,64 lei fără TVA.). În urma modificărilor, valoarea totală a contractului devine 38.149.514,11 lei fără TVA.


Tinând cont de cele menționate mai sus, indicatorii tehnico–economici se majorează de la valoarea de 59.075.228,93 lei (TVA inclus), la valoarea de 66.397.352,84 lei (TVA inclus)”.

Valorile neeligibile (48.691.842,66 lei, față de 41.723.828,96 lei ) „vor avea impact asupra bugetului aferent anului 2023 și 2024”, se arată în nota de justificare a proiectului de hotărâre ce va fi aprobat de Consiliul Județean. 


Astfel, judeţul Cluj, în calitate de beneficiar al contractului de finanțare europeană vizand obiectivul de investiții DJ 108C, trebuie să procedeze la actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți, prin majorarea cheltuielilor neeligibile, care provin din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Drumul județean care leagă Răchițele de Ponor intră în reparații. Va fi finalizat în două luni

Zonele turistice din Munții Apuseni, mai accesibile! Drumul Mănăstireni – Călata – Mărgău a fost asfaltat

abonare newsletter