Administrație

Investiție de 38 mil. lei, la Centrul Cultural Transilvania. Viceprimarul Dan Tarcea (PNL): „Artiștii independenți vor avea un nou spațiu”.

Lucrările la viitorul Centru Cultural Transilvania au fost demarate, a anunțat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Au început lucrările la Centrul Cultural Transilvania. FOTO: monitorulcj.ro Au început lucrările la Centrul Cultural Transilvania. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Spațiile create la viitorul Centru Cultural Transilvania urmează să ofere artiștilor independenți un spațiu nou de manifestare și să-i scutească de plata unor chirii costisitoare. 

 


„Avem vești bune legate de cultură: legat de acel spațiu de la garnizoana de pe Bulevardul 21 Decembrie, am dat ordinul de începere a lucrărilor și se lucrează deja, este vorba despre un spațiu de peste 2.500 de metri pătrați, care va fi amenajat și va avea destinație culturală. Discutăm de o investiție de peste 38 de milioane de lei, în această infrastructură, astfel încât artiștii independenți să aibă un spațiu suplimentar unde să își poată desfășura activitatea, pentru că astăzi sunt în situația în care sunt nevoiți să plătească chirii destul de mari și nu își permit acest lucru. De asemenea, vor fi spații pentru întâlnire, spații pentru diverse vernisaje de mai mici dimensiuni. Este un spațiu alocat în exclusivitate culturii”, a arătat viceprimarul Dan Tarcea, la un post local de radio.

Viitorul centru cultural al Clujului de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 va fi finalizat în integralitate până în iunie 2025. Proiectul cultural a fost aprobat în Consiliul Local în luna august 2023.


Este vorba despre un proiect de peste 38 de milioane de lei. Proiectul ar urma să fie finanțat prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.Contribuția municipiului Cluj-Napoca, pentru cheltuielile neeligibile ale proiectului este de 4,3 milioane de lei (inclusiv TVA, plus 690.164.71 lei reprezentând contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

O clădire din fosta garnizoană va rămâne „în picioare”

Amplasamentul vizat de investiție este situat în județul Cluj, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr. 106, fiind în proprietatea municipiului, cu acces pe latura nordică de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Frontul la stradă este de 127 m. 


Clădirea C2 – cea care este obiectul proiectului de reabilitare, este clasată ca monument istoric: Cazarma, Pavilion B, fapt pentru care, conform aviz CZMI nr.197/17.06.2010 nu se va demola.

Clădirea studiată are o formă dreptunghiulară, cu o structură pe pereți portanți, iar regimul de înălțime este de Sp+P, și un pod mansardabil. „Clădirea este în stare avansată de degradare”, se arată în proiectul de hotărâre. 


Este propusă reabilitarea, restaurarea și extinderea (mansardarea), precum și dotarea imobilului în scopul amenajării unui centru cultural.  Astfel, sunt propuse consolidări culturale, reabilitarea și restaurarea spațiilor interioare și a fațadelor, amenajarea subsolului, a parterului și a mansardei pentru expoziții, evenimente culturale și spații conexe. 

La începutul lui 2023, Primăria Cluj-Napoca atribuia contractul pentru lucrări de restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a fostei cazărmi militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 Asocierii SC Euras SRL și SC Addconcept SRL.

Încă două muzee, la Cluj-Napoca

De asemenea, viceprimarul a vorbit și despre alte două proiecte aflate în lucru la Primăria Cluj-Napoca: Muzeul Personalităților Clujen și Muzeul Avram Iancu. 

„Mai avem în vedere și un muzeu al lui Avram Iancu, pe strada Avram Iancu, acolo unde Avram Iancu a locuit, unde să fie o casă în memoria lui. De asemenea, avem în vedere și Muzeul Personalităților Clujene, un spațiu pe strada Eroilor, unde vom putea să vedem diverse personalități clujene, un mix între a vedea și în format online, și fizic anumite elemente din istoria personalităților clujene. (...) Avem spațiul și lucrăm la studiile necesare pentru a putea să îl dăm în folosință. Va mai dura puțin până vom reuși să îl deschidem, pentru că sunt elemente de care trebuie să ținem cont, însă sper ca anul viitor să putem veni cu vești tot mai bune, astfel încât să putem să îl deschidem”, a mai arătat Tarcea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centrul Cultural Transilvania costă 8 milioane de euro. Lucrările au început deja

abonare newsletter