Administrație

Sistemul de garanție-returnare, în vigoare de luna viitoare. Centre de preluare a ambalajelor neutilizabile, în preajma piețelor din cartiere

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje neutilizabile va intra în vigoare la sfârșitul lunii viitoare. Clujenii vor putea returna ambalajele la aparatele amplasate în proximitatea piețelor din cartierele orașului.

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi, în vigoare din 30 noiembrie 2023/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi, în vigoare din 30 noiembrie 2023/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Sistemul de garanție-returnare vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin, etc.) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul îl va aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

 


„În 30 noiembrie, va intra în vigoare la nivel național sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele neutilizabile. Deși a fost amânat de multă vrreme, în curând acest sistem va intra în vigoare. 

Este ceea ce facem și noi, astăzi, cu cele trei aparate de colectare selectivă pe bază de recompensă, unde în schimbul a 15 pet-uri primești un bilet gratuit de transport în comun. 


Odată cu instituirea sistemului de garanție returnare, vei primi înapoi 50 de bani pentru fiecare ambalaj pe care îl înapoiezi. 

Este un lucru care se face peste tot în Europa și este de un mare succes, pentru că diminuează foarte mult poluarea”, a declarat marți, edilul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local. 


În prezent, în Cluj-Napoca funcționează trei puncte de colectare a ambalajelor – amplasate în Piața agroalimentară Zorilor (1 buc), Piața Flora Mănăștur (1 buc) și Piața Hermes (2 buc), prin care cei care reciclează pet-urile și dozele de aluminiu obțin bilete gratuite pentru transportul public.

După intrarea în vigoare a sistemului de garanție-returnare, centrele comerciale vor fi obligate prin lege să amplaseze aparate de reciclare pentru ambalajele neutilizabile, iar consumatorii vor putea obține în schimb suma de 50 de bani/ambalaj. 


Centre de colectare a ambalajelor, în proximitatea piețelor

La solicitarea micilor comercianți, care își desfășoara activitatea în proximitatea piețelor din cartierele Clujului, Primăria va amplasa aparate pentru reciclarea ambalajelor, iar clujenii vor putea returna în siguranță ambalajele neutilizabile. 

„Legea ne dă posibilitatea să facem acorduri cu mici întreprinzători, care au mici centre comerciale și care pot intra în parteneriat cu municipalitatea, să folosească infrastructura noastră. 

Cei care se vor afla pe o rază de 150 m de Piața Flora, de Piața Hermes, de Piața Zorilor, vor putea încheia parteneriat cu Primăria, pentru ca noi să le punem la dispoziție aceste aparate de colectare selectivă, astfel încât cetățenii care cumpără, să poată returna amabalajele neutilizabile”, a explicat edilul Emil Boc. 

Potrivit administrației locale, în urma acestui demers, nivelul de colectare selectivă a deșeurilor din Cluj va crește, iar o cantitate însemnată de deșeuri, sub forma ambalajelor neutilizabile, va ajunge la centrele de colectare. 

Astfel, scopul acestui sistem este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, situație în care România ar putea atinge țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sistemul de garanție returnare intră în vigoare în noiembrie! Boc: „Pas important pentru creșterea gradului de colectare selectivă”

Noi aparate de reciclare cu recompensă, instalate în cartiere. Clujenii au adunat milioane de peturi, pentru a obține călătorii gratuite cu transportul public

abonare newsletter