Administrație

Clujenii se vor putea bucura de parcul modernizat din centrul Clujului din iarna anului viitor. Tarcea: „Nu ne vom atinge de niciun arbore din Parcul I.L.Caragiale”.

Recent, Primăria a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a Parcului I.L.Caragiale, proiect ce include și decopertarea Canalului Morii. Clujenii se vor putea bucura de noul parc din iarna anului viitor.

Imagini randări reabilitare Parc ILCaragiale/ Foto: Someș-Top-Grup Facebook.com Imagini randări reabilitare Parc ILCaragiale/ Foto: Someș-Top-Grup Facebook.com

 

 


La finalul lunii trecute, administrația locală a emis autorizația de construire pentru amenajarea Parcului I.L.Caragiale. Proiectul include și reconfigurarea zonei adiacente prin crearea de spații pietonale suplimentare, dar și descoperirea Canalului Morii. 

 

Orașul se întoarce cu fața spre Someș

Proiectul de revitalizare a parcului situat în centrul Clujului include și reamenajarea aleilor adiacente, descoperirea canalului Morii de pe strada George Barițiu, precum și reabilitarea străzii Octavian Petrovici, prin implementarea conceptului de shared-space, dar și prin eliminarea parcărilor existente. 


Potrivit asigurărilor oferite de Primărie, arborii existenți vor fi păstrați. 

„Am avut de ales între două situații: să lăsăm parcul în starea în care se află ori să investim bani europeni pentru a-l moderniza astfel încât să ne putem bucura de un spațiu verde de calitate. 


Noutatea constă în decopertarea Canalului Morii pentru a oferi acces la râu. În rest, zona se va amenaja în consonanță cu celelalte parcuri amenajate din municipiul Cluj-Napoca. Dar prin acest proiect vom întoarce fața orașului spre Someș. Canalul Morii este al doilea curs de apă important care trece prin centrul orașului și trebuie decopertat. 

Acesta a fost acoperit cu o dală de beton, încă de la sfârșitul anilor ’80, iar astăzi trebuie redat comunității, după cum era odinioară. Trebuie pus în valoare sub o formă care să ne bucure pe toți. Acolo nu ne vom atinge de niciun arbore, pentru că sunt arbori sănătoși. Doar dacă vor fi situații punctuale, în urma analizelor, atunci vom lua o decizie. Dar nu vom atinge de niciun arbore, din contră vrem să plantăm arbori suplimentari”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 


 Se împlinesc trei ani de la lansarea licitației pentru modernizarea parcului I.L.Caragiale. Potrivit reprezentanților administrației locale, procesul de reabilitare a zonei a fost unul laborios, însă toate etapele aferente proiectului au fost parcurse cu succes, situație în care pot fi inițiate lucrările în teren.

CITEȘTE ȘI: 
Zeci de parcări din centru, DESFIINȚATE! Încep lucrările la Parcul I. L. Caragiale

„Este un parc aflat în zona zero a orașului, dar care nu arată cum ar trebui. A fost un efort de lungă durată, pentru că mai întâi a trebuit să găsim sursa de finanțare, iar după s-au deasfășurat licitațiile necesare pentru acest obiectiv, avem autorizarea de construire, am trecut și de etapa consultării publice, precum și de etapa avizării, iar acum suntem în punctul în care putem da startul lucrărilor la acest parc”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții radio locale. 


Cu privire la spațiul de parcare din zonă, municipalitatea anunță că acesta va fi desființat pentru extinderea spațiilor pietonale. 

„Trebuie să lărgim și trotuarul, iar spre Canalul Morii nu va mai fi spațiu dedicat pentru mașini. Discutăm de o suprafață amenajată totală de circa 11.600 mp, iar Parcul I.L.Caragiale va dispune de o suprafață amenajată de 4.800 mp. 

Vom face toate sistematizările, în condițiile în care orașul trebuie să fie în primul rând pentru pietoni”, a explicat Dan Tarcea.

Durata contactuală a termenului de execuție a lucrărilor este de 14 luni de la ordinul de începere. Acest termen poate fi depășit, în funcție de condițiile meteo care pot afecta desfășurarea lucrărilor din teren. Astfel, parcul din centrul municipiului Cluj-Napoca ar putea fi modernizat până în decembrie 2024, în condițiile în care nu vor fi înregistrate întârzieri. 

Destinația parcului se va schimba, din spațiu de promenadă și pentru practicarea sporturilor (skating), în spațiu de relaxare și repaus, respectiv obiectiv turistic. 

Proiectul de modernizare a Parcului I. L. Caragiale prevede transformarea străzii Octavian Petrovici în spațiu pietonal. De asemenea, parcarea din fața Palatului Telefoanelor va fi desființată, în locul acesteia urmând să fie extins parcul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un parc din centrul Clujului se extinde. Canalul Morii, descoperit pe str. George Barițiu. S-a emis autorizația de construire

Parc din centrul Clujului, modernizat din bani europeni. Cine va executa lucrările?

abonare newsletter