Monitorul Cartierelor

Parc din centrul Clujului, modernizat din bani europeni. Cine va executa lucrările?

Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat licitația publică pentru modernizarea Parcului Ion Luca Caragiale.

 

 


Administrația locală a lansat licitația publică privind proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Reabilitare Parc I.L. Caragiale și strada Octavian Petrovici și parțial str. George Barițiu”.

 


Valoarea totală a proiectului de modernizare se ridică la 18.013.911,11 milioane de lei (fără TVA, bani europeni), din care valoarea serviciilor de proiectare este de 806.800 lei, iar valoarea lucrărilor de execuție este de 17.207.111,11 lei.

Lucrările de modernizare a Parcului I.L. Caragiale vor dura doi ani

Potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul-limită de depunere a ofertelor este data de 21 ianuarie 2021. De asemenea, lucrările vor dura circa doi ani de la semnarea contractului (18 luni) și presupun – pe lângă modernizarea integrală a Parcului I.L. Caragiale – transformarea radicală a zonei adiacente, în baza proiectului întocmit de Biroul de Arhitectură Asiza, condus de arhitectul Vlad Rusu.


Reamintim, că într-o ședință ordinară de la începutul lunii iulie 2020, consilierii locali au validat documentația și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea Parcului Ion Luca Caragiale. Suprafața totală amenajată prin proiect este de aproape 12.000 mp. Vorbim despre aprobarea scenariului 1 de reabilitare a Parcului I.L. Caragiale, a străzii Octavian Petrovici și parțial a străzii George Barițiu.

Canalul Morii va fi decopertat în zona Parcului I.L. Caragiale

Conform referatului de aprobare a proiectului, se propune reamenajarea integrală a suprafeței parcului, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului. Totodată, se propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton.


Odată cu descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță din municipiul Cluj-Napoca, acesta va deveni parte integrantă a parcului. În consecință, se propun amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă.

Cercetări arheologice în „inima” Clujului

În continuarea acestor demersuri se propune realizarea unor cercetări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de-a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. Prin documentarea arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atât atractivitatea parcului, cât și pentru a releva evoluția istorico-urbanistică.


De asemenea, se propune regândirea în întregime a străzii Octavian Petrovici, prin reconfigurarea geometriei acesteia în plan, eliminarea tuturor parcărilor existente, înlocuirea straturilor de uzură existente, a sistemului de iluminat public, precum și dotarea acesteia cu mobilier urban nou, marcaj rutier și signalistică urbană noi, dar și plantări de aliniamente de arbori. Acolo unde condițiile de trafic permit, se propun reorganizări de străzi de tip „shared-space”, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul pietonal și carosabil.

CITEȘTE ȘI:

Modernizare RADICALĂ în Centru! Un parc va fi reabilitat, se fac cercetări ARHEOLOGICE, dispar locuri de parcare la Cluj-Napoca


 

abonare newsletter