Administrație

Cartierul Mănăștur, proiect pilot privind neutralitatea climatică. Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, lansat în consultare

Primăria Cluj-Napoca a lansat în consultare publică Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. Cartierul Mănăștur, cel mai mare al Clujului, va servi drept cartier-pilot pentru accelerarea neutralității climatice.

Dezbatere publică privind Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Dezbatere publică privind Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, dezvoltat în cadrul Misiunii UE pentru „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” a fost prezentat în cadrul unei dezbateri sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică miercuri, 26 iulie.

 


Dezbaterea a reprezentat începutul unui proces complex, la care Primăria și partenerii săi invită toți actorii din oraș, de la cetățeni până la instituții, ONG-uri și companii să se alăture acestui efort comun. Acest proces are la bază componenta de învățare și educare – individuală și colectivă, iar membrii proiectului recent câștigat „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods” și-au asumat dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul unui cartier pilot – Mănăștur.

CITEȘTE ȘI


Clujul, campion la digitalizare și în 2022: peste 300 de proceduri, disponibile online

„La nivel mondial, orașele produc peste 70% din emisiile de dioxid de carbon, prin urmare politicile publice de la nivel local au cel mai mare impact în vederea atingerii obiectivului de neutralitate climatică, pe care Uniunea Europeană l-a asumat prin Pactul Verde European. La Cluj-Napoca, drumul către neutralitate climatică începe prin lansarea în dezbatere publică a Planului de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. Timp de 3 luni de zile, vom culege toate propunerile și opiniile celor interesați, pe care le vom integra în așa fel încât să implementăm cea mai bună variantă a Planului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, președintele board-ului CIIC și secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Dezbatere publică privind Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

„Ne aflăm în fața celui mai ambițios proiect cu viziune pe care îl are Clujul pentru următorii 20 de ani, care răspunde nevoilor prezentului și viitorului. În implementarea proiectului, avem nevoie și de cetățeni, care trebuie să fie parte integrantă, nu doar un destinatar al acestui Plan. Construim împreună cu cetățenii acestui oraș cel mai bun oraș pe care îl putem avea: un oraș cu slujbe bine plătite, cu o bună calitate a vieții, un oraș în care să ne întemeiem familii și să ne creștem copiii, să ne trăim bătrânețile și să ne bucurăm de nepoții noștri. Nu mai putem sta pasivi, așteptând să treacă viața prin fața noastră și, mai ales, să le compromitem viitorul copiilor și nepoților. Acest Plan nu este numai despre mai mult spațiu verde în oraș, despre mai puține mașini, transport nepoluant sau despre colectare selectivă, reabilitarea termică a clădirilor, acoperișuri verzi, ci este despre o viziune de ansamblu care, închegând toate aceste elemente, va face diferența. Vremurile pe care le trăim ne impun fiecăruia dintre noi, cetățeni și autorități, să ne schimbăm modul de gândire, de trai, de deplasare, modul cum ne raportăm la familie și la viața zilnică”, a explicat primarul Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Culoar de mobilitate Gară - Podul IRA. Boc: „Noul bulevard, cu patru benzi, va descongestiona axa est-vest a orașului”

În anul 2022, municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.


Planul de Acțiune Climatică 2030, alături de metodologia care a stat la baza elaborării acestuia, precum și prezentările din cadrul dezbaterii publice „Cluj-Napoca 2030: către neutralitate climatică” pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Boc: „Clujul, singurul oraș din țară cu un plan de acțiune climatică / Crește exponențial numărul urgențelor medicale legate de căldură”

Ultimele Stiri
abonare newsletter