Administrație

Exproprierile pentru Parcul Est, gata în noiembrie. Lucrările la cel mai mare parc al Clujul încep abia în 2024

Exproprierile la Parcul Est vor fi finalizate abia în noiembrie 2023, iar lucrările efective ar putea să înceapă doar de anul viitor.

Viitorul Parc Est / Foto: Randare din documentație Viitorul Parc Est / Foto: Randare din documentație

 

 


Într-o conferință de presă organizată la Primăria Cluj-Napoca, alături de ministrul Mediului Mircea Fechet, primarul Emil Boc a anunțat că lucrările la Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, vor putea începe abia în 2024. 

 


Edilul a susținut și că se află în „situația de a semna un contract de 10 mil. euro”, pentru a începe lucrările. Cele 10 milioane de euro vin de la Ministerul Mediului:

„După cum știți, cu sprijinul Ministerului Mediului, suntem în situația de a semna un contract cu o valoare de 10 milioane de euro pentru a începe lucrările la Parcul Est, cel mai probabil anul viitor, după finalizarea procedurilor de expropriere în luna noiembrie. Aceste 10 milioane reprezintă cam 10% din valoarea Parcului Est. Va fi cel mai important parc de biodiversitate în România, de referință, cred eu, și în Uniunea Europeană”, a transmis Emil Boc, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Primărie, alături de ministrul Mediului, Marian Fechet.


În cadrul conferinței, noul ministru al Mediului a lăudat proiectele verzi ale Clujului: „Mă bucur să fiu la Cluj-Napoca. Deși știam dinainte, am fost convins și astăzi de toate exemplele de bună practică din municipiu și din județ, fie că vorbim despre managementul deșeurilor, efortul local de a strânge material reciclabil, fie că discutăm despre modalitatea prin care mai ținem puțin mașinile în parcare (Vinerea Verde) măcar o zi pe săptămână... că discutăm despre spații verzi sau despre păduri urbane... Eu cred că e un foarte bun exemplu pentru oricare dintre primarii din România din acest punct de vedere”, a spus ministrul Mircea Fechet.

Despre Parcul Est

Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, se va întinde de la primul lac din cartierul Gheorgheni, de lângă Iulius Mall, până la ultimul lac de lângă hypermarketul Selgros. Situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș pe o suprafață de peste 45,5 de hectare, parcul va cuprinde inclusiv Baza Sportivă Gheorgheni, fosta pepinieră și zona de stufăriș.


În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi. Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp). 

De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp).


Ce se urmărește prin realizarea investiției:

  • Realizarea celui mai mare parc al municipiului Cluj-Napoca:
  • Accesibilizarea parcului și crearea de legături cu toate vecinătățile sale, cu o atenție deosebită pentru pietoni și pentru mijloace de circulație nemotorizate
  • Amenajarea peisajeră a funcțiunilor de grădină publică cu toate dotările și echipamentele necesare (alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate etc.);
  • Punerea în valoare a luciurilor de apă: lacuri, canale și pârâul Becaș;
  • Protejarea biotopului valoros pe amplasament și accentuarea biodiversității;
  •  Ameliorarea și extinderea sistemului hidrografic al mlaștinii prin curățarea canalelor existente acolo unde este cazul precum și crearea unor noi canale;
  •  Renaturalizarea albiei pârâului Becaș și accentuarea coridoarelor verzi ecologice;
  •  Activarea parcului prin amplasarea unui pavilion multifuncțional cu funcțiune sportivă și culturală;
  •  Crearea unei game de dotări diversificate funcțional precum edicule, umbrare, toalete publice, puncte de alimentație publică, puncte informative, pavilioane pentru observarea păsărilor etc.
  •  Crearea unui sistem de iluminat articulat, sensibil și atmosferic;
  •  Crearea unui sistem de piese de mobilier în acord cu abordarea naturalistă;
  •  Utilizarea unor soluții tehnice care permit circuitul natural al apei în natură, cu efecte benefice asupra regimului apelor subterane și asupra florei și faunei;
  •  Îmbunătățirea factorilor ambientali și ecologici, inclusiv reducerea emisiilor de CO2.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Mediului, la Cluj: „Sistemul garanție-returnare va fi al doilea cel mai mare din Europa” Românii vor plăti o garanție pentru fiecare băutură cumpărată

220 de „urși problemă” vor fi împușcați, nu 500. Ministrul Mediului, la Cluj: „Ne gândim și la oameni, dar să nu o transformăm într-o vânătoare de trofeu”

abonare newsletter