Administrație

Arborii de pe Universității. Boc: „Este un conflict între rațiune și pasiune. Împărtășesc pasiunea clujenilor pentru zona verde”. Urmează o nouă dezbatere

Situația arborilor ce urmează să fie relocați din zona de centru a Clujului urmează să fie decisă după o dezbatere în ședința comisiei tehnice a Primăriei. Soluția pozitivă pentru gestionarea zonei verzi trebuie identificată până în august.

O nouă dezbatere programată pe tema arborilor de pe strada Universității/Foto: Adrian Dohotaru Facebook.com O nouă dezbatere programată pe tema arborilor de pe strada Universității/Foto: Adrian Dohotaru Facebook.com

 

 


Soarta arborilor de pe strada Universității nu a fost decisă, luni, nici după o consultare ce a durat mai bine de șase ore. Dezbaterile pe subiect vor continua. 

 


Potrivit edilului, „conflictul” simbolic pe tema arborilor se poartă între „rațiunea” arhitecților și „pasiunea” cetățenilor. 

„Acolo este un conflict între rațiune și pasiune. Rațiunea dictată de datele proiectului și pasiunea clujenilor, pe care și eu o împărtășesc, pentru zona verde și arborii din Cluj”, a declarat Emil Boc.


În deschiderea ședinței de Consiliu Local de miercuri, edilul Emil Boc a declarat că nu are idei preconcepute vizavi de acest proiect, context în care dezbaterea va continua în comisia tehnică de specialitate a Primăriei.

„Ați văzut stadiul problemei, nu primarul, nu noi decidem dacă un arbore rămâne sau nu. Până la urmă decid specialiștii


Dar acele decizii nu înseamnă că sunt infailibile. Am fost deschiși la discuții. Cum a fost cazul și pe Splaiul Independenței și în cazul discuțiilor priivitoare la strada Mihail Kogăniceanu. 

Eu voi continua dezbaterea, voi avea săptămâna viitoare o dezbatere cu comisia tehnică din urbanism.


După ce vom asculta toate pozițiile, vom găsi cea mai bună soluție pentru oraș

Nu am niciun fel de idee preconcepută, împreună vom lua cea mai bună decizie.

Puteam să nu fac nici o dezbatere, toți pașii legali erau îndepliniți, dar suntem deschiși pentru identificarea unor soluții care să ne unească, nu să ne dezbine. 

Calea este dialogul”, a declarat, miercuri, edilul Emil Boc. 

Vladimir Mătușan (consilier PSD) i-a propus edilului Boc să ia „taurul de coarne” în problema arborilor de pe strada Universității și să ofere asigurări că acei copaci nu vor fi relocați. 

Emil Boc a arătat că mai există timp pentru analiză, dar în august situația arborilor de pe Universității trebuie clarificată. 

„Rolul meu este să ascult toate vocile. O voce importantă este a specialiștilor implicați în proiect. Dezbaterea a început. Unii au fost pro, alții contra. Veniți cu propuneri. În luna august trebuie să închidem situația. Dar încă nu suntem presați de timp. 

Eu trebuie să ascult toate punctele de vedere. N-ați fost când a trebuit, în Consiliul Local sau la dezbaterile pe acest subiect. Acum, când vom găsi o soluție cea mai apropiată de interesul general, vom aplica decizia corectă”, a explicat Boc. 

Reprezentanții USR au apreciat implicarea clujenilor în subiectele de interes public. 

„E clar că clujenii vor să se implice pe toată durata de desfășurare a proiectelor, nu să fie consultați formal la început”, a declarat Alexandra Oană (consilier USR).

Oană a propus realizarea unor pagini dedicate pe site-ul Primăriei pentru proiectele majore și etapele de dezvoltare ale acestora. Iar consultările pe tema proiectelor mari din Cluj să fie deschise pe toată durata implementării. 

Săptămâna viitoare, comisia tehnică de urbanism va desfășura o nouă dezbatere pe tema arborilor de pe strada Universității. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Maraton de dezbatere pe tema arborilor din centru. Viceprimar: „Nu am ajuns la nicio concluzie!” Ce se va alege de copacii de pe strada Universității?

Lanț uman în jurul copacilor de pe Universității, în semn de protest. Primăria îi invită pe clujeni la o dezbatere. FOTO

Protest „tăcut” al clujenilor față de relocarea copacilor din centru. „Copac condamnat: prea multă umbră”

abonare newsletter