Administrație

Se construiește un cămin de bătrâni în Cluj-Napoca. Contractul, semnat. Boc: „Avem grijă de părinții și de bunicii noștri!”

Contractul de proiectare și execuție a centrului de îngrijire vârsnici de pe Calea Baciului a fost semnat marți. 70 de bătrâni vor fi îngrijiți în acest cămin.

Se construiește un centru pentru vârstnici pe Calea Baciului / Foto: Facebook - Emil Boc Se construiește un centru pentru vârstnici pe Calea Baciului / Foto: Facebook - Emil Boc

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat semnarea contractului de proiectare și execuție pentru realizarea centrului de îngrijire vârstnici de pe Calea Baciului, în valoare de 7 mil. euro, fonduri asigurate din bugetul local.

Centru de îngrijire a vârstnicilor în Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Emil Boc

„Avem grijă de părinții și de bunicii noștri! Construim un centru de îngrijiri pentru vârstnici. Astăzi (n.r. - marți, 11 iulie 2023), în sala de sticlă a primăriei, am semnat contractul de proiectare și execuție pentru centrul rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoanele vârstnice de pe Calea Baciului nr. 18, alături de directorul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj și reprezentanții firmelor câștigătoare - asocierea SC Boemial Invest SRL, SC Marina Properties SRL, SC Arhimar Serv SRL”, a transmis Emil Boc.


Căminul pentru vârstnici - cu un regim de înălțime S+P+2E - va avea o suprafață de 1410 mp și o capacitate de aproximativ 70 locuri (42 camere), inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Pe lângă unitățile de cazare, amenajăm săli de mese, bibliotecă, bucătărie, spații de loisir, cabinete de fizioterapie și kinetoterapie ș.a.

Primăria construiește un cămin de bătrâni în Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Emil Boc

De asemenea, atât la subsolul clădirii, cât și în curte vor fi disponibile în total 20 locuri de parcare - din care 2 pentru persoanele cu dizabilități - și locuri de parcare pentru biciclete. Pentru încurajarea activităților sportive, se vor amenaja zone cu aparate de fitness, tenis de masă, șah, pistă de alergare, dar și zone de relaxare cu mobilier urban modern, umbrite de arborii și arbuștii incluși în proiect.


Accesul pietonal va fi asigurat doar de pe Calea Baciului. Valoarea totală a lucrărilor este de 34,7 milioane de lei (34.795.749,29 lei TVA inclus). Durata de realizare a lucrărilor de proiectare și execuție este de 24 luni.

Căminul de bătrâni va fi construit în doi ani / Foto: Facebook - Emil Boc

Cămin de vârstnici la „prețuri decente”

Centrul pentru bătrâni va fi amenajat în locul fostei Școli Generale nr. 9 din municipiu, lăsată în paragină de ani buni. Consilierii locali au aprobat în septembrie 2022 indicatorii tehnico-economici aferenți investiției, iar atunci Emil Boc a susținut că centrul de vârsnici va avea „prețuri decente”:


„Un proiect atât de necesar seniorilor cetății. Suntem la faza de a aproba astăzi în consiliul local căminul de bătrâni de pe Calea Baciului, realizat de către Primărie. Nu este în atribuția noastră legală, dar nimeni nu ne împiedică să construim un astfel de centru de bătrâni. Avem nevoie să avem grijă de bătrânii noștri, avem grijă să le oferim condiții în care să stea la prețuri decente și acceptabile. Mai există cămine private, dar pe care nu și le poate permite oricine. Acest centru, pe care Primăria îl va construi, va fi un centru care ne va permite să oferim bătrâneți liniștite seniorilor cetății la prețuri sustenabile. Este o investiție «de suflet» a clujenilor, din respect pentru cei care au construit Clujul și ne-au oferit nouă o șansă să îl ducem mai departe. Acest proiect nu intră în atribuțiile noastre, dimensiunea aceasta este la nivel județean dată prin lege, dar colegii mei au studiat și nici ne interzice legea să promovăm dezvoltarea unui cămin de bătrâni. După aprobare, pornim la licitație”, a declarat atunci primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Iohannis, prima reacție publică în cazul azilelor groazei. „Cred că este o rușine națională. E evident că sunt mulți vinovați”

Efectul azilelor groazei? Centre sociale din Cluj, aflate în stare avansată de deteriorare, modernizate din fonduri PNRR

abonare newsletter