Administrație

Turnul Pompierilor a fost deschis publicului. Boc: „Un loc de unde poți savura orașul” - FOTO/ VIDEO

Turnul Pompierilor a fost introdus în circuitul turistic al Clujului luni seară. Obiectivul poate fi vizitat zilnic, accesul fiind gratuit.

Turnul Pompierilor a fost deschis publicului. FOTO: Facebook/ Emil Boc Turnul Pompierilor a fost deschis publicului. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Turnul Pompierilor a fost deschis publicului luni seară, în cadrul unui eveniment la care au luat parte reprezentanții autorităților locale. Turnul Pompierilor, denumit acum „Turnul celor 3 vârste” este redat clujenilor într-o formă consolidată și modernă. Proiect a fost realizat cu fonduri europene, iar accesul pentru vizitare este gratuit.

 


Luni seară, primarul Emil Boc, împreună cu viceprimarii Olah Emese și Dan Tarcea, cu arhitectul Vlad Rusu, din partea proiectanților, cu reprezentanții ISU Cluj, studenții și profesorii de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Patrimoniu și Turism Cultural, Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai, au luat parte la inaugurarea Turnului Pompierilor. 

„Bine ați venit la introducerea în circuitul Clujului al unui nou obiectiv turistic important, a unui nou obiectiv, Turnul Pompierilor. Din această seară, el este redat circuitului turistic al orașului, printr-o realizare de excepție a profesioniștilor, începând cu proiectantul, domnul Vlad Rusu, continuând cu tradiția Turnului Pompierilor, și remarc aici prezența domnului general Moldovan de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și colegii mei din Primărie care au avut grijă ca acest proiect să se deruleze în condiții bune. 


Pe scurt, Turnul Pompierilor este denumit acum «Turnul celor Trei Vârste», pentru că încearcă să surprindă cele trei etape mari din evoluția turnului, și anume turnul medieval, când a fost practic o fortăreață, unul din cele 20 de turnuri de apărare a fortăreței Clujului, din secolul XV, când a figurat ca un bastion important de apărare a Clujului. Cu timpul, s-a transformat în alt tip de turn, bazat pe faptul că, după ce s-a construit fortăreața austriacă de pe Cetățuie, și-a pierdut din valoare acest turn, pentru apărare, și, pentru că erau incendii în oraș,  acesta s-a transformat într-un loc de observare a incendiilor din oraș. Acest lucru a fost consacrat pe la 1880-1881, în urma deciziei sfatului orașului. Aceasta este cea de-a doua etapă modernă a evoluției turnului. Ultima etapă, cea contemporană, în care redăm clujenilor și circuitului turistic, pentru a sublinia dimensiunea modernă, creativă, de arte plastice, de conferințe, de întâlniri publice, un loc de unde poți savura orașul, de unde poți avea o priveliște excelentă (...). Fondurile, aproximativ 2,5 milioane de euro, au venit de la Uniunea Europeană, în proporție de 95%, celelalte fonduri fiind asigurate din bugetul local”, a declarat primarul Emil Boc, la deschiderea Turnului Pompierilor.

Turnul poate fi vizitat zilnic, gratuit

Proiectul câștigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. 


La nivel local, Turnul Pompierilor devine cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Clădirea Casino din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret și cinematografele Dacia și Mărăști. Turnul Pompierilor poate fi vizitat zilnic, inclusiv în weekenduri între orele 09:00-17:00. 

Turnul Pompierilor poate fi vizitat zilnic, inclusiv în weekenduri. FOTO: Facebook/ Emil Boc

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.


Scara interioară a turnului dispune de un spațiu expozițional care poate găzdui mici expoziții de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecție). Astfel, artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice, prin intermediul funcționarului public Antonia.

Turnul Pompierilor a fost deschis publicului luni seară. FOTO: Facebook/ Emil Boc

Expoziții remarcabile, la Turnul Pompierilor

În cadrul monumentului istoric sunt acum etalate expoziții remarcabile:

- Expoziția „Turnul Croitorilor, Turnul celor trei vârste”, organizată de Departamentul de grafică al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (fotografii și gravuri de arhivă, planșe cu procesul de reabilitare)

- Expoziția cu obiecte vechi specifice activității de stingere a incendiilor din colecția Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj (ISU Cluj)

- Expoziția digitală cu fotografii de arhivă care îi prezintă pe salvatorii clujeni de-a lungul timpului, realizată cu sprijinul ISU Cluj. 

Mai multe expoziții pot fi vizitate la Turnul Pompierilor. FOTO: Facebook/ Emil Boc

De asemenea, cu ocazia deschiderii Turnului, pe strada Tipografiei au fost amplasate două hipo-pompe de mari dimensiuni (instalații de stingere a incendiilor) cu o vechime de aproximativ un secol.

Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a investiției: 11.108.771,11 lei cu TVA

CITEȘTE ȘI:

Așteptarea a luat sfârșit. Turnul Pompierilor se deschide astăzi, oficial, pentru clujeni și turiști

abonare newsletter