Actualitate

Preşedinţia daneză a UE e gata să ne primească în Schengen

<p>Danemarca recunoaşte eforturile susţinute ale României şi Bulgariei pentru a îndeplini criteriile Schengen, a declarat, marţi, ambasadorul danez la Bucureşti Michael Sternberg, menţionând că tuturor ţărilor, atât membre, cât şi viitoare ale spaţiului, trebuie să li se aplice aceleaşi standarde.</p>

 

„Danemarca recunoaşte eforturile susţinute ale României şi Bulgariei pentru a îndeplini criteriile Schengen şi suntem gata să primim România şi Bulgaria ca membre ale spaţiului Schengen. Credem că tuturor ţărilor, atât membre, cât şi cele viitoare membre ale spaţiului Schengen, trebuie să li se aplice aceleaşi standarde. Este important să nu creăm standarde duble prin care unor ţări să li se ceară mai mult decât ce cuprinde aquis-ul Schengen. Nu ne facem visuri deşarte că va fi uşor, pentru că guvernul olandez pare să aibă un spaţiu de manevră restrâns pe motive politice interne. În timpul preşedinţiei daneze ne vom strădui să mediem o soluţie”, a afirmat oficialul danez, în conferinţa prilejuită de lansarea preşedinţiei Danemarcei pentru Consiliul UE în perioada 1 ianuarie - 31 iunie.

El a subliniat că România va trebui să continue eforturile privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie.

„Deşi nu acceptăm legătura cu un MCV, va fi important ca România să continue eforturile prezente, astfel încât să se evite orice îndoieli că România ar fi pe calea cea bună”, a adăugat Michael Sternberg.

Diplomatul danez a explicat că România trebuie să demonstreze că se află pe „calea cea bună” în noul raport al CE. „Raportul din iunie - iulie ar trebui să reflecte acelaşi progres despre care citim în ziare în fiecare zi. Deja e o confirmare că suntem pe calea cea bună”, a spus el.

În cadrul conferinţei, ambasadorul Danemarcei a prezentat cele patru priorităţi ale preşedinţiei rotative pe care o deţine ţara sa în prima jumătate a acestui an: asigurarea unei Europe responsabile din punct de vedere economic, reluarea creşterii economice, promovarea unei agende verzi şi întărirea siguranţei interne şi externe a Europei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter