Actualitate

Sociologul Alin Teodorescu: Fără investiții, Roșia Montană va intra într-un declin fără sfârșit

<p>Zona Roșia Montană este aproape de polul sărăciei din Europa, iar începerea proiectului minier poate însemna revitalizarea zonei, a explicat Alin Teodorescu, sociolog și fondator IMAS, în cadrul unei dezbateri organizate de Hotnews.ro pe tema monitorizării exploatării aurului de la Roșia Montană.</p>

 

Potrivit lui Alin Teodorescu, sistemele de monitorizare ale proiectului sunt prevăzute și de legile românești, și de directivele europene.

Întrebat cum se va realiza monitorizarea impactului social al proiectului, Teodorescu a explicat că este vorba de comisii permanente care conțin o autoritate publică aleasă și numită, funcționari publici și politicieni, iar în unele cazuri se apelează la audit internațional pentru probleme tehnice. „Partea socială este măsurarea calității vieții la nivel local. S-au făcut ceva măsurători și în zonă nivelul este unul dintre cele mai coborâte din România, aproape de polul sărăciei din Europa. Sistemele de măsurare a calității vieții există, sunt recunoscute național și internațional, comisia nu va avea nici o problemă în măsurarea evoluției calității vieții”, a completat sociologul.

În ceea ce privește criteriile folosite, Alin Teodorescu a declarat în cadrul dezbaterii amintite că partea socială este legată de satisfacție, de oportunități și de posibilitatea de a-ți construi viața în zonă. „În zona Roșia Montană, intenția de părăsire este foarte mare. Oamenii pleacă de acolo de unde nu au posibilități de evoluție”, a completat el.

În opinia sa, este nevoie de deschiderea unei activități economice la Roșia Montană, pentru că altfel, dacă lucrurile rămân cum sunt în prezent, se va ajunge la deșertificare socială, umană. „Dacă zona este lăsată așa, va intra într-un declin fără sfârșit. Mai avem astfel de zone, sudul Olteniei, centrul Transilvaniei, părăsit de sași și nereînnoit cu populație, zona dintre Moldova Nouă și Reșița. Sociologic știm ce se poate întâmpla. Dacă nu există o investiție, o deschidere de șantier, zona respectivă se reîntoarce în sălbăticie”, a adăugat sursa citată.

Teodorescu a concluzionat că asemenea efecte sunt reversibile, întrucât o investiție aduce forță de muncă nouă.


Ultimele Stiri
abonare newsletter