Actualitate

LOCKDOWN național și STARE DE URGENȚĂ, singura soluție? Epidemiolog: „Un milion de cazuri în următoarele două săptămâni, inevitabile”

Epidemiologul Octavian Jurma a avertizat că atât un lockdown național, cât și declararea stării de urgență ar fi necesare în acest moment. Se estimează confirmarea a peste 100.000 de cazuri COVID-19 pe săptămână.

 

 


„În următoarea perioadă, ne vom uita la săptămâni cu peste 100.000 de cazuri pe săptămână, la o rată de detecţie confirmată atât de autorităţi cât şi de studii independente de 5 la 1, înseamnă 500.000 de cazuri pe săptămână, deci un milion de cazuri în următoarele două săptămâni sunt inevitabile, indiferent ce măsuri luăm.

 


Din păcate acestea se vor traduce la o mortalitate de 1% cât avem acum în România, în jurul a 10.000 de decese. Probabil că vom detecta dintre ele doar vreo 5.000. Vedem că săptămâna aceasta vom depăşi 3.000 de decese, probabil săptămâna viitoare la fel, deci sunt nişte estimări care sunt destul de conservatoare. Din păcate, numărul de decese va continua să crească, indiferent de facem astăzi”, a declarat cercetătorul, miercuri dimineața, la Antena 3.

România, în stare de „criză încredibilă”. Lockdown-ul, necesar pentru a opri această situație

El a mai vorbit despre importanța declarării stării de urgență în aceste momente de criză pentru România, dar și intrarea în lockdown a întregii țări.


„Certificatul verde, în principal este o măsură de relaxare, el funcţionează şi mereu a funcţionat în tandem cu măsuri foarte stricte de carantină. Dacă nu se adoptă un lockdown naţional şi declararea unei stări de urgenţă, atunci certificatul verde va fi perceput de populaţie ca o măsură de restricţie, nu ca o măsură de relaxare şi atunci el va fi evitat, în loc să fie îmbrăţişat ca o metodă de a ieşi de sub aceste restricţii.

România se află într-o stare declarată de criză incredibilă, nu s-a mai văzut aşa ceva. Vedem mereu aceste anunţuri, dar încă nu a fost declarată urgenţa”, a explicat Octavian Jurma.


CITEȘTE ȘI:

ZI NEAGRĂ pentru România. PESTE 18.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore și peste 500 de DECESE

abonare newsletter