Actualitate

Exproprieri pentru construirea de creșe? Boc: „Noi nu primim nimic. Clujeanul trebuie să suporte toată povara”

Primarul Emil Boc a anunțat, în ședința consiliului local, că municipalitatea caută locații, inclusiv prin expropriere, pentru construirea de creșe din fonduri europene.

 

 


Consilierul local Adriana Cristian (USR PLUS) a ridicat problema lipsei locurilor la creșe în municipiul Cluj-Napoca, arătând că în cazul a trei cartiere, locuitorii nu au nici măcar o creșă unde să își ducă copiii. Este vorba despre cartierele Iris, Bulgaria și Dâmbul Rotund. Emil Boc a arătat că aici urmează să fie date în folosință trei creșe, aflate în prezent în diverse stadii de construcție.

 


„Sunt trei creșe prin procesele de restructurare care sunt în diverse faze de construcție ca urmarea a impunerii în planurile urbanistice ale diverselor investiții imobiliare aprobate pentru construcția în zona respectivă (Bulgaria, Iris și Dâmbul Rotund – n.red.). Nu se vor finaliza lucrările de acolo, nu se vor da în fiolosință până când acolo creșa e predată la municipiu. E vorba de străzile Sobarilor, Coposu și Fabricii, plus Parcul Feroviarilor”, a declarat primarul.

Exproprieri pentru creșe

Edilul a afirmat că administrația locală este „pe cont propriu” când vine vorba de construirea creșelor, neavând sprijin financiar de la nivel național în cele mai multe dintre cazuri. De la găsirea unei locații, la costuri de expropriere și plata angajaților, primăria acoperă singură cheltuielile.


Primarul a arătat însă că intenționează să exproprieze terenuri pentru construirea de creșe din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, programul România Educată.

„Văzând programul România educată, unde sunt prevăzuți bani pentru 2.000 de creșe la nivel național, nu vă ascund faptul că suntem în căutarea unei locații, inclusiv prin expropriere de teren, pentru că noi nu avem terenuri, bani pe care să îi suportăm noi, primăria, iar prin PNRR, prin România educată, să construim o creșă. Cred că și creșa din Borhanci va putea fi construită din acei bani ai PNRR-ului pe care îi are guvernul în pregătire. Creșa din Parcul Feroviarilor este cu documentele pe masă, ne trebuie acum sprijinul financiar și sperăm să îl obținem prin Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Dacă nu va fi posibil o vom face cu bugetul local. (...) Poate prin complementarea unui efort care să vină din partea guvernului, fie prin CNI, fie prin PNRR, să ne ajute să ne facem datoria, inclusiv prin ultima soluție, exproprierea”, a spus Emil Boc.


„Sunt revoltat că în preajma Clujului nu se construiește nimic”

Primarul Emil Boc a afirmat din nou că localitățile din preajma municipiului Cluj-Napoca ar trebui să construiască creșe și să nu mai pună „povara” pe clujeni. El susține că populația municipiului nu a crescut exagerat de mult în utlimii ani, însă cererea mare pentru locurile la creșă vine de la clujenii care locuiesc în zona metropolitană.

„Când am preluat creșele aveam 400 de locuri, acum avem 1.400. Clujul nu a crescut ca populație, dar am făcut de cinci ori mai multe creșe. V-ați pus întrebarea de unde vin cererea aceasta? Dacă vă uitați la populația Clujului, vedeți că suntem acolo la 336 (de mii de locuitori – n. red.), nu am crescut, natalitatea nu a explodat într-o manieră ieșită din comun. Toate aceste creșe sunt pe banii clujenilor iar angajarea de personal, care costă milioane de euro, este tot pe banii clujenilor, noi nu primim nimic. Învățământul preuniversitar primește bani pentru costul per elev. Toți banii sunt de la nivel local, pe care pe bună dreptate îi investim și cu bună credință. Uneori sunt revoltat când văd că în preajma Clujului nu se construiește nimic și tot clujeanul trebuie să suporte toată povara. Nu doar banii clujenilor trebuie să fie cei din care se fac aceste creșe și să se susține personalul. Nu am făcut din asta o problemă, cât a fost necesar, atât am cheltuit”, a conchis Emil Boc.


CITEȘTE ȘI

Boc vrea să dubleze numărul locurilor la creșele din Cluj-Napoca, începând din această toamnă. Aproape 1.400 de copii ar putea prinde loc

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter