Actualitate

„Opriți MOARTEA de pe șosele”, petiția semnată de 10.000 de români. Un an FĂRĂ PERMIS pentru șoferii beți

Un polițist a inițiat o petiție prin care se cere înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă legea în trafic. Numărul accidentelor mortale, tot mai mare și în Cluj.

 

 


„De 15 ani de când sunt în slujba statului și a cetățenilor, am văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii.

 


Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere. Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri”, scrie polițistul bihorean, autorul petiției care a fost semnată deja de peste 10.000 de persoane.

Ce propune petiția?

Prin petiție se propune atât mărirea amenzilor și sancțiunilor, cât și implementarea unor pedepse în cazurile în care acestea nu există în acest moment.


- pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)
- pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)
- pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
- pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)
- pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)  - pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent).

De asemenea, prin petiție se mai propune ca la niciuna dintre abaterile menționate, să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen.


24 de români morți în accidente rutiere, într-un weekend

În ultima perioadă, pe șoselele din România au avut loc mai multe accidente tragice, în unele dintre ele pierzându-și viața mai multe persoane, iar altele, fiind grav rănite.

Ultimul weekend a adus nu mai puțin de 24 de decese rezultate în urma accidentelor rutiere, la noi în țară. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a tras un semnal de alarmă cu această ocazie. „Grăbiți-vă încet”, spune el.


„Am identificat cinci principale cauze care duc la accidente rutiere – și am identificat și soluții la eliminare acestor cauze: indisciplina pietonilor, viteza, indisciplina biciciştilor, neacordarea de prioritate la trecerea a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere a vehiculelor. Aș vrea să fac un apel către toți participanții la trafic să circule cu prudență. Este o vorbă românească, «Grăbiți-vă încet». Să nu se grăbească”, a spus Lucian Bode, la Digi 24.

Mai multe accidente mortale și în Cluj

Și pe șoselele din Cluj au avut loc mai multe accidente grave în ultima perioadă, în urmă cu o zi, un bărbat pierzându-și viața în localitatea Luna, după ce intrase pe contrasens.

În aceeași zi, o altă mașină a ajuns într-o râpă adâncă de 4 metri, în localitatea Someșul Rece din Cluj. O femeie de 30 de ani s-a ales cu mai multe fracturi, fiind dusă la spital alături de alte 4 victime.

Petiția poate fi semnată AICI.

CITEȘTE ȘI:

Accident GRAV la KM 17, în Jucu, cu un TIR! UPDATE: O femeie A MURIT. VIDEO

abonare newsletter