Actualitate

Gara din Cluj-Napoca, 151 de ani de istorie. Cum s-a schimbat clădirea emblematică în timp?

Gara Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante gări din nord-vestul României. Clădirea poartă o bogată încărcătură istorică, dar și arhitecturală.

 

 


Povestea a început în iulie 1867 când s-a anunţat concursul pentru construirea clădirii şi a liniei de cale ferată Cluj - Oradea, iar la 7 ianuarie 1869 s-a pus piatra de temelie a edificiului.

 


Gara a fost inaugurată în toamna anului 1870, prin sosirea primului tren care asigura legătura între Oradea şi Cluj. La 7 septembrie 1870, prima cursă de persoane parcurgea ruta Cluj - Oradea, în 5 ore și jumătate. 11 locomotive și 120 de vagoane așteptau inaugurarea oficială a liniei ferate. Momentul a fost unul de cotitură în evoluția modernă a Clujului, căile ferate funcționând precum căile rutiere de mare viteză ale vremii.

Gara nu adăpostea doar birouri, ghişee şi încăperi pentru depozitare, ci şi un restaurant care, pe timpul verii, deschidea şi terasa aflată chiar pe peron. Clădirea gării a fost proiectată de Ferenc Pfaff și deschisă în anul 1902. Gara a fost modernizată conform standardelor internaționale de calitate împreună cu alte gări din țară.


La 2 iunie 1944, bombardamentul Forțelor Aeriene SUA a afectat gara și împrejurimile sale într-o fâșie de 600- 700 de metri lățime. O porțiune semnificativă din clădirea gării prăbușindu-se.

În 1959, prima linie de troleibuz din Cluj-Napoca a legat stația de jumătatea estică al orașului. Din 1987, a fost inaugurat traficul de tramvaie la început pe rute Cartierul Mănăștur- Gară - Ruta fabricii de mașini grele. Din Cluj pleacă trenuri sau vagoane directe zilnice spre marile orașe din regiune și din țarăm, dar și mai multe trenuri internaționale, spre gările Budapest Keleti și Wien Hauptbahnhof. Sunetul care precede anunțurile din stația de amplificare a gării este un fragment din Marșul lui Avram Iancu.


Material realizat de Paula COPACIU

CITEȘTE ȘI


Atunci şi acum. Cum arătau autobuzele şi troleibuzele din Cluj şi cum arată în prezent

 

abonare newsletter