Actualitate

Cum te protejezi de canciulă? Sfaturi utile pentru bolnavi și persoanele vârstnice

Meteorologii au anunțat caniculă în toată țara, iar cei mai expuși sunt bolnavii și persoanele vârstnice. Iată câteva sfaturi utile pentru a te proteja de căldura excesivă.

ANM a transmis un cod galben și unul portocaliu de căldură în cea mai mare parte a țării. De exemplu, temperatura maximă va ajunge astăzi la 35 de grade Celsius în municipiul Cluj-Napoca în zonele de umbră.

Sfaturi utile pentru bolnavi și persoane vârstnice

Cele două categorii sunt cele mai expuse la astfel de temperaturi, iar medicii le recomandă pe cât posibil să rămână în casă. Totuși, dacă acest lucru nu este posibil există câteva sfaturi utile recomandate în asemenea zile toride.


- Consumați minim 2 litri de apă pe zi
- Purtați haine subțiri, cât mai deschise la culoare, pălării și ochelari de soare
- Evidați să consumați băuturi alcoolice, sucuri carbogazoase și cafeaua
- Consumați fructe, legume și iaurturi
- Încercați să vă organizați programul astfel încât să nu ieșiti în soare în intervalul orar 11-17
- Circulați prin zone umbrite dacă sunteți obligați să faceți deplasări în această perioadă
- Tineți geamurile închise când temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior

Pe lângă aceste sfaturi, medicii specialiști mai recomandăm să fim atenți la alimentați în toată această perioadă. Mâncărurile grase, în special cele de origine animală, ar fi bine să le înlocuim cu o serie de salate gustoase din legume proaspete.


Cod galben de caniculă la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți o avertizare de cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat. Acesta va fi valabil până miercuri la ora 22:00: 

„Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter