Actualitate

Războiul pentru Parcul Zorilor, „tranșat” în instanță. Tribunalul Cluj a anulat HCL privind amenajarea spațiului verde

Tribunalul Cluj a dispus, săptămâna trecută, anularea hotărârii consiliului local (HCL) privind amenajarea Parcului Zorilor, de pe strada Observatorului.

 

 


Instanța a dat dreptate firmei Florisal, proprietarul terenului expropriat pentru amenajarea parcului (deținută de Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus) și a anulat HCL 120/24.03.2021 privind aprobarea PUZ - Amenajare parc Cartier Zorilor, str. Observatorului Sud.

 


Firma a contestat decizia Primăriei de a schimba destinația terenului, din zonă cu funcțiune mixtă, pe care se putea construi, în zonă verde, cu scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Patronul firmei ar fi urmărit ridicarea unui ansamblu imobiliar pe terenul de 1,2 hectare. Decizia nu este definitivă.

„Admite cererea. Solutia pe scurt: Respinge excepţia prematurităţii şi inadmisibilităţii. respinge excepţia lipsei calitării procesduale active a reclamantelor. Respinge excepţia lipsei de interes. Admite acţiunea formulată de reclamante în contradictoriu cu pârâtele. Dispune anularea HCL 120/24.03.2021 privind aprobarea PUZ - Amenajare parc Cartier Zorilor, str. Observatorului Sud. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 11.06.2021”, se arată în soluția Tribunalului Cluj.


Hotărârea prevedea aprobarea planului urbanistic zonal pentru amenajarea parcului din cartierul Zorilor, str. Observatorului. Între timp, proiectul a ajuns la stadiul licitației publice pentru proiectarea și execuția parcului, lansată în 9 aprilie 2021. Valoarea contractului este estimată la peste 7 milioane de lei. Conform evaluării, Primăria urmează să plătească în total 10.911.765 lei (circa 2,25 milioane de euro) pentru terenul expropriat de la firma Florisal.

Amintim că, recent, Sile Pușcaș, care este și proprietarul Platinia, și-a retras o donație de teren făcută Primăriei când s-a edificat blocul Platinia, pentru extinderea străzii Calea Mănăștur, probabil pentru a se răzbuna pentru exproprierea terenului de pe strada Observatorului.


Cum va arăta Parcul Observator?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Parcului Observator, din vecinătatea Spitalului Clinic de Recuperare, a fost aprobat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului în data de 13 decembrie 2019. Amplasamentul a fost ales dintre mai multe locații studiate, afirmă Boc, argumentele principale fiind poziția sa, în centrul cartierului Zorilor.

Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști din specii alese pentru a oferi o imagine variată și atrăgătoare în diferite momente ale anului. De asemenea, pentru a reduce costurile de întreținere și pentru ca vegetația să nu fie afectată de perioadele de secetă, a fost prevăzut și un sistem de irigație.


Aleile vor fi din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului, iar sistemul de iluminat va fi unul eficient, cu LED și sistem de telegestiune.

„Avem un punct pe ordinea de zi care vine să îndeplinească un angajament al nostru lansat anul trecut, de a realiza un parc nou în cartierul Zorilor. Astăzi avem pe ordinea de zi aprobarea planului urbanistic zonal pentru acest parc din cartier. Este încă o dovadă a faptului că la Cluj se construiește un oraș pentru oameni și nu pentru profit. Pe acea locație știți bine că era de dorit de către unii să se facă blocuri de 11 etaje. Primăria expropriază, conform legii, și realizează parcuri pentru cetățeni. Asta arată, cred eu, faptul că la Cluj ceea ce spunem și facem, adică susținem dimensiunea verde nepoluantă”, declara Emil Boc, în martie 2021.

Ultimele Stiri
abonare newsletter