Actualitate

Cum va arăta parcul Tetapolis? Sat de vacanță, un nou sens giratoriu, parcări și promenade

PUZ-ul pentru realizarea parcului Tetapolis, în zona Tetarom I, a fost pus în dezbatere publică.

 

 


 

Conform PUZ-ului, suprafața totală a terenului studiat este de 173.380 mp și este compusă din 12 parcele. Astfel, la Vest sunt propuse imobile cu caracter industrial (hale de producție și depozitare), la Sud (strada Hoia) - Parc de Biodiversitate USAMV, extindere Parc Etnografic, zona de cercetare, la Nord - drum expres și culoar feroviar și la Est - zona Tetarom 1.


 

Clujenii interesați au ocazia în intervalul 2-16 iunie să trimită propuneri sau observații cu privire la realizarea proiectului ce prevede amenajarea zonei Hoia și extinderea Parcului Tetarom.


Străzile actuale, în stare avansată de degradare

Accesul la teren se va face dintr-un drum public, de pe strada Tetarom, care se interesectează cu strada Tăietura Turcului. Legătura cea mai facilă și des folosită între amplasament și centrul orașului se va face prin cartierul Nicolae Grigorescu, pe strada Romulus Vuia, prin cartierul Gruia sau pe strada Corneliu Coposu, pe la Gara CFR.

„Străzile existente sunt într-o stare avansată de degradare și circulația este îngreunată mai ales pe timp ploios. Zona este lipsită de trasee pietonale, platforme pentru evenimente sau parcări pentru vizitatori. Pe amplasament nu există alei pietonale sau velo”, se arată în documentația pusă la dispoziție de municipalitate.


PUZ-ul mai prevede plantarea unor fâșii de vegetație înaltă care să îi dea un caracter de pădure parcului științific, fâșia continuând către Parcul Etnografic și către pădurea Hoia.

Cum se va schimba circulația în zonă?

În ceea ce privește circulația în zonă, proiectul aduce ca și modificări, realizarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Vântului, Tetarom, Tăietura Turcului, extinderea rețelei de transport local în comun pe strada Tăietura Turcului și supratraversarea căii ferate cu nod de circulație între strada Tetarom și legătura cu DN1F Baciu. Totodată, PUZ-ul prevede realizarea unei parcări „de mare capacitate” la nord de Parcul Industrial Tetarom I, cu acces direct pietonal spre Pădurea Hoia și Parcul Etnografic.


În zona studiată sunt prevăzute de asemenea spații verzi, plantaţii de arbori în aliniament, trotuare de cel puțin 1,50 metri lăţime, trasee pentru biciclişti și mobilier urban. Proiectul mai prevede plantarea a câte un arbore la fiecare 6 locuri de parcare, iar eliminarea copacilor maturi „este interzisă, cu excepția situațiilor în care aceștia reprezintă un pericol iminent pentru siguranța persoanelor ori a bunurilor”.

Spațiile verzi vor ocupa minimum 20% din suprafața totală a unei parcele de teren, iar acestea vor cuprinde exclusiv vegetație.

„Proiectul este important pentru că realizează o legătură nouă între Baciu și Cluj-Napoca, iar riscul evident este să deschidă calea pentru urbanizarea unei întregi zone naturale. Pentru a menține echilibrul dezvoltării și pentru a asigura cadrul necesar protejării naturii din zona Hoia vom consolida în zilele următoare argumentele pentru a depune propriile observații la acest proiect”, a precizat consilierul local USR PLUS, Sebesi Árpád.

Sat de vacanță și scenă în aer liber

Proiectul prevede inclusiv înființare în Parcul Etnografic a unui Centru de vizitatori, a unui Centru administrativ, dar și a unui sat de vacanță. De asemenea, va fi amenajată pădurea-parc Hoia, pajiștea estică, cu o scenă în aer liber și pajiștea vestică - sub forma unui loc pentru evenimente în aer liber. De asemenea, proiectul propune realizarea unor promenade pe aleea Muzeului Etnografic și pe cornișa Dealului Hoia cu posibilitatea de legătură până în zona Dealului Cetățuia, amenajare bike-park, locuri de joacă pentru copii, parc canin, circuite de gimnastică în aer liber, respectiv amenajări pentru hrănirea animalelor sălbatice și picnic.

Satul de Vacanță ar urma să fie un sector pentru ateliere cu tematică etnografică. Incinta închisă a Parcului Etnografic se va extinde cu circa un hectar, iar pe terenul respectiv, care este înspre vest, va fi realizat Satul de Vacanță care va fi conceput în așa fel încât să atragă tineri, prin diverse ateliere, cum ar fi cele de gătit sau de încondeiat ouă, încercându-se astfel transformarea zonei în una pentru educație și cultură.

Zona, destinată activităților de învățământ

Astfel, parcul Tetapolis urmărește să devină o zonă în care se desfășoară activități de învâțamânt, de cercetare și de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării și valorificarea acestora, prin activități economice, potrivit documentului citat.

„În ultimele decenii, in imediata apropiere a zonei studiate, s-a constatat o evoluție semnificativă. S-au dezvoltat zone industriale (hale de producție/depozitare) și o zonă de birouri administrative în Tetarom 1. Atractivitatea actuală scăzută a zonei este determinată de nivelul scăzut al amenajărilor existente, lipsa dotărilor și de accesibilitate scăzută prin orice mijloc de deplasare (TP, auto, pietonal, velo)”, se mai arată în cuprinsul PUZ-ului, ca motivare a necesității investiției.

Impedimentele în desfășurarea proiectului nu au lipsit

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru extinderea Parcului Etnografic și amenajarea pădurii-parc Hoia a primit aprobarea consilierilor locali în octombrie 2020, proiectul având mai multe blocaje la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice care, în final, și-a dat avizul.

Proiectul Tetapolis a fost lansat în 2016 de Consiliul Județean, gândit în continuarea Tetarom I (amplasat în proximitatea pădurii Hoia), care urma să aibă spaţii pentru incubatoare de afaceri, startup-uri și un centru de conferinţe.

CITEȘTE ȘI:

Parcul Etnografic se extinde. Sat de vacanță, ateliere și povești cu OZN-uri

Ultimele Stiri
abonare newsletter