Actualitate

Campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân din Florești: „Eutanasierea nu este o soluție viabilă”. Ce trebuie să faci pentru a te înscrie?

Un program care prevede sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân, adresat locuitorilor din Florești, a fost inițiat de primăria comunei. Cei cu domiciliul în Florești au ocazia de a-și steriliza gratuit câinii, costurile procedurii fiind suportate din bugetul local al primăriei. Doritorii trebuie să depună o cerere și câteva acte, proiectul fiind deja adoptat de autoritățile locale.

 

 


Astfel, joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al primăriei Florești, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind „aprobarea procedurii de subvenționare a sterilizării câinilor de rasă comună cu stăpân de pe teritoriul Comunei Florești”. Consilierii locali au votat în unanimitate proiectul.

 


Scopul inițiativei concretizată prin proiectul primăriei este de a combate fenomenul de abandon al câinilor, prin încurajarea și motivarea proprietarilor de câini de a steriliza câinii de rasă comună pe care îi dețin, se arată în proiectul de hotărâre.

Scopul inițiativei: stoparea abandonului

„Sursa câinilor fără stăpân este reprezentată, pe de o parte de înmulțirea necontrolată a indivizilor aflați în libertate, iar pe de altă parte, de abandonul continuu al animalelor de către stăpâni iresponsabili. Prin urmare, putem afirma că prinderea, încarcerarea sau eutanasierea unui număr mare de câini nu este o soluție viabilă. Chiar dacă efectivul populației este redus temporar, dinamica de înmulțire a speciei canine permite repopularea mediului în timp record, astfel apreciem că se impune identificarea unei soluții pe termen lung, soluție care constă în sterilizarea câinilor pentru a stopa reproducerea acestora și respectiv, a combate fenomenul de abandon”, notează cei din cadrul primăriei.


Astfel, aceștia propun, prin intermediul proiectului aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de joi, subvenționarea sterilizării câinilor de rasă comună, în limita sumei alocate de primărie acestui proiect.

Cei înscriși vor primi un bon de sterilizare

Floreștenii care doresc să își sterilizeze câinii prin intermediul acestui program trebuie să știe că procedura se va face pe baza unei cereri depuse la primăria comunei Florești, la Compartimentul Contabilitate Buget Finanțe, iar ordinea în care doritorii vor beneficia de sterilizarea câinilor se va face conform principiului „primul venit, primul servit”, anunță reprezentanții primăriei.


În baza cererii, se va elibera un bon de sterilizare care va fi predat medicului veterinar care va realiza procedura de sterilizare.

Care sunt pașii de urmat pentru a te înscrie în programul gratuit de sterilizare?

- Câinele trebuie să aibă vârsta de cel puțin 6 luni
- Stăpânul trebuie să aibă domiciliul în comuna Florești
- Câinele trebuie să fie înregistrat conform Ordinului ANSVSA nr. 1/2014
- Acte necesare: cerere tip completată de stăpân, copie după actul de identitate și carnetul de sănătate al câinelui
- Actele se înregistreaza la Direcția economică, Compartimentul contabilitate buget finanțe, din cadrul primăriei Florești
- În termen de 10 zile de la înregistrarea cererii, compartimentul responsabil va elibera un bon de sterilizare
- Bonul de sterilizare va fi completat și parafat de medicul veterinar după efectuarea intervenției, iar stăpânul va primi o copie a acestuia
- Transportul câinelui la cabinetul veterinar se face de către stăpân


Un adăpost de câini, printre obiectivele primăriei

Inițiativa de a steriliza câinii cu stăpân din Florești vine după ce Primăria a lansat în luna martie o campanie de responsabilizare a persoanelor care dețin animale de companie, precum și a unui proiect de gestionare a animalelor fără stăpân, pe raza întregii comune, în colaborare cu reprezentanți ai Asociațiilor pentru Protecția Animalelor.

„Inițiativa se impune ca o necesitate și ca soluție corectă și legală, ca urmare a numărului ridicat de animale fără stăpân sau abandonate, pe raza comunei. Am pornit deja prima etapă într-o campanie de mare amploare. Le mulțumesc tuturor celor implicați, cetățenilor comunei, reprezentaților Asociațiilor pentru că au răspuns pozitiv apelului administrației locale. Va fi mult de muncă, dar sunt convins că rezultatele pozitive vor apărea. Totodată, nu am abandonat nici ideea de a pune în practică, din fonduri europene, un proiect în care comuna Florești să aibă în cel mai scurt timp posibil un adăpost propriu, la standarde internaționale”, declara primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, în martie.

CITEȘTE ȘI

Locuitorii din Florești cer locuri de joacă pentru câini. Primăria, dispusă să investească 500.000 de lei, dacă propunerea va fi acceptată

Ultimele Stiri
abonare newsletter