Actualitate

Bolnavii de tiroidă, în pericol. Medicamente vitale lipsesc din farmacii.

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/23_ziua/05 farmacie piata mihai viteazul_ft 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />De trei luni, bolnavii de hipotiroidie nu mai găsesc în farmacii medicamentul Euthyrox, vital pentru această boală.</p>

Mai nou nici înlocuitorul acestuia, L-Thyroxin. Farmaciștii spun că problema este la importator.

Importatorul unic al Euthyrox, Chimimportexport Plurimex, susține că distribuie lunar acest medicament, chiar a suplimentat cantitățile. Cu toate acestea, medicamentul nu ajunge la bolnavi și se „pierde” pe traseul importator-distribuitor-farmacie.

Bolnavii de hipotiroidie din Cluj au viața în pericol din cauză că medicamentele vitale pentru această afecțiune, Euthyrox și L-Thyroxin, lipsesc din farmacii de aproape trei luni. „De vreo două-trei luni nu mai avem Euthyrox și din câte ni s-a spus problema este la importator. Noi degeaba cerem la furnizor pentru că nu are de unde să ni-l aducă”, declară o farmacistă din cartierul Mănăștur. Aceeași situație este și în celelalte cartiere și în centrul orașului.

Problema cea mai gravă este că medicamentul Euthyrox poate fi înlocuit doar de L-Thyroxin, dar după cum spun farmacistele din Cluj și acesta se găsește foarte greu.

Panică printre bolnavi

Bolnavii sunt disperați și discută problema lipsei medicamentului Euthyrox chiar și pe forumuri și pe rețele de socializare. Răspunsul este același peste tot: problema este la importator.

„Știe cineva de ce au dispărut multe din medicamentele pentru glanda tiroidă din farmacii? Eu caut Euthyrox si nu găsesc. Am căutat pe net și e plin de alți oameni care care caută diferite medicamente pentru afecțiuni cronice similare. Oare ce se întâmplă?”, se întreabă o utilizatoare a unui forum medical.

Un alt utilizator spune că el se aprovizionează cu acest produs de la sârbi, de unde îi este adus de un prieten.

Prejudicii majore

Carmen Cristea, o pacientă care utilizează acest medicament de 12 ani, spune că a fost nevoită să îl înlocuiască cu L-Thyroxin, dar a simțit efecte secundare serioase. „Iau de 12 ani Euthyrox, 150/zi. Medicamentul nu se găsește în farmacii de trei luni. Am înlocuit cu L-Thyroxin. Reacțiile negative ale organismului nu au întârziat să apară deși e aceeași substanță activă. Ce se poate face? Ce alt medicament poate fi utilizat? Menționez că am tiroida extirpată de patru ani și organismul s-a echilibrat foarte lent. Dispariția abruptă a Euthyroxului din piață mi-a creat prejudicii majore. Consider aceasta o încălcare a drepturilor constituționale și un act criminal”, afirmă Carmen Cristea.

CAS Cluj nu poate face nimic

Emilia Groza, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, precizează că în astfel de cazuri, când problema este la importator, casa de asigurări județeană nu poate decât să semnaleze situația către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Emilia Groza menționează că atât Ministerul cât și CNAS au fost deja informați despre această problemă a medicamentului Euthyrox.

Importatorul spune că distribuie lunar medicamentul


Contactați de Monitorul de Cluj, reprezentanții Chimimportexport Plurimex, unicul importator din România al Euthyrox, au precizat că vor reveni ulterior cu informații despre acest subiect, însă până la închiderea ediției nu au transmis informațiile.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul firmei pe 17 noiembrie, reprezentanții Chimimportexport Plurimex spun că „pentru corecta informare vă aducem la cunoştinţă că fabricantul Merck KGaA Germania produce o cantitate suficientă din medicamentul Euthyrox pentru a satisface nevoile normale, corespunzător cu cota de piaţă care îi revine. Chimimportexport achiziţionează şi distribuie pe piaţa din Romania întreaga cantitate livrată de producător”. Mai mult, reprezentanţii firmei mai spun că datorită cererii crescute din ultima perioadă pentru acest medicament, au fost suplimentate semnificativ cantităţile normale lunare.

În ciuda faptului că importatorul distribuie lunar acest medicament, produsul se „pierde” pe drum și nu mai ajunge în farmacii și la pacienți.

abonare newsletter