Actualitate

Ovidiu Cîmpean, idei pentru dezvoltarea urbană: „Descentralizarea fondurilor este un factor cheie”.VIDEO

Directorul de dezvoltare a Primăriei Cluj-Napoca a venit cu niște idei pentru o dezvoltare urbană. El susține că toate aceste idei au fost deja implementate în alte țări europene și au adus un plus considerabil.

 

 


Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca a venit cu niște idei pentru dezvoltarea urbană, printre care:mobilitatea urbană sustenabilă, dezvoltarea infrastructurii feroviare, descentralizarea fondurilor și a deciziilor de finanțare și multe alte proiecte ce ar putea fi aplicate pentru dezvoltarea Clujului.

 


Ovidiu Cîmpeanu a vorbit despre toate aceste idei pe platforma Politica Urbană a României (PUR).


„În momentul în care se elaborează o politică urbană  dedicată dezvoltării orașelor, trebuie ca primăriile să fie preluate în procesul de decizie, iar la fel cum facem și noi la nivel de oraș încercăm să implicăm cetățenii. Este nevoie de o abordare la nivelul zonei metropolitane, și aici cadrul legislativ este lacunar în acest moment în România, nu există pârghii reale pentru a coordona un prag de amenajare a teritoruilui la nivelul zonei. De multe ori depinde de buna colaborare dintre primarii sau administrațiile din zona respectivă”, a spus Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Deciziile să fie luate direct de primării

„Un alt factor cheie este descentralizarea fondurilor și a deciziilor de finanțare, iar porurile regionale sunt o idee foarte bună pentru a face proiecte de finanțare pentru nevoile ficărei regiuni și să nu mai așteptăm după o decizie de la nivelul Guvernului. Trebuie să urmăm politicele europene, European Green Deal este un program foarte ambițios și la care orașele trebuie să se alăture, iar aici mă refer la infrastructură verde, mobilitate urbană sustenabilă și cred că ar trebui schimbată și optica la nivel național indicată de infrastructura feroviară, avem exemple foarte bune în Belgia și Franța, unde te poți deplasa foarte ușor cu trenul dintr-un oraș în altul, capacitatea de transport fiind mare și nepoluantă”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.


Ovidiu Cîmpean a mai povestit și despre o dezbatere publică privind pietonalizarea străzii din fața Căminului Studențesc UTCN.

„Noi chiar am avut o dezbatere publică pentru o stradă pietonală în fața Căminului Studențesc de la UTCN , în care clujenii cereau pietonalizare pentru că erau sufocați de mașini, iar studenții cereau locuri de parcare. Eu am studiat proiectul, iar în tot campusul nu exista un loc de parcare. Chiar dacă studenții vin cu mașinile au un argument puternic, dacă vin cu trenul fac mult mai mult până în Cluj”, a mai spus directorul de dezvoltare.


Emil Boc, despre dezvoltarea economiei unui oraș!

De asemenea, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a vorbit despre dezvoltarea economiei unui oraș și cum ar trebui să nu ne bazăm atât de mult pe consmu pentru a avea rezultate bune.

„Astăzi se anunță mii de miliarde de euro în Europa, dar și în România trebuie să se realizeze investiții pe termen mediu și lung, să nu bazăm numai pe consum. Acesta este o parte importantă a economiei, dar dacă ți-ai bazat-o numai pe consum, nu ai șanse să asiguri prosperitate, la locuri de muncă bine plătite pe termen lung. Investește în digitalizare, cu siguranță nu vei greși, fă tot ceea ce înseamnă infrastructura specifică pentru că prin digitalizare și vei fi câștigător în orice ecuație a viitorului!

Orice plan de dezvoltare urbană, de mobilitate trebuie să țină cont de digitalizare, de a asigura această componentă pe orizontală, în orice domeniu, pe interconectarea bazelor de date, deoarece de acolo cu siguranță vor veni slujbe bine plătite și ne vom asigura viitorul”, spune primarul Emi Boc.

Ce este Politica Urbană a României?

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), în calitate de lider, implementează, cu sprijinul Băncii Mondiale, proiectul „Elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a zonelor urbane din România care este în derulare din adat de 27 septembrie 2019.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă elaborarea politicii urbane ca instrument de consolidare a capacității administrative și de planificare strategică a orașelor din România, prin:

– fundamentarea cadrului normativ, investițional și financiar;

– schimbarea mentalității în ceea ce privește procesul de dezvoltare urbană.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc face presiuni pentru reforma administrativă: „Niciun guvern nu a avut curajul să o ducă până la capăt”

 

abonare newsletter