Actualitate

Femeile din „linia I” a Clujului! Femei de succes care au devenit o inspirație pentru noua generație.

Femeile din linia întâi a Clujului! Ele sunt cele care au secretul succesului și sunt o inspirație pentru sute de femei din România. Astăzi, de ziua femeii le aducem un omagiu și mii de mulțumiri.

 

 


Femeile au dat mereu dovadă de multă putere, pasiune și răbdare. De-a lungul timpului, femeile au luptat pentru drepturile lor, iar pozițiile pe care le-au ocupat în socitetate au fost obținute prin muncă și perseverență. Pentru că ziua de astăzi este despre ele, monitorulcj.ro a luat legătura cu femei din poziții-cheie în Cluj, care de multe ori au reprezentant vocile a mii de clujeni.

 


Renate Roca, una dintre cele mai cunoscute femei ale PR-ului românesc

Renate Roca a fost printre primii oameni de Relaţii Publice (PR) din Cluj. Și-a început activitatea în 2001, moment în care nu era atât de cunoscut acest domeniu în România. În momentul de față, Renate este o femeie de succes, care are multiple responsabilități, printre care și gestionarea agenției PR & More.

„Lucrurile au mers de la sine tocmai pentru că nu am căutat o carieră. Am încercat lucruri care mi-au plăcut și ele s-au transformat, încet, în responsabilități zilnice, apoi într-un loc de muncă și, an după an, au construit o carieră. Am fost norocoasă să întâlnesc oameni pentru care au contat calitățile mele și mai puțin experiența mea. Așa am avut timp să fac greșeli, să văd exact ce mi se potrivește și să deschid noi drumuri pentru mine. Pare simplu, dar nu poți să faci asta dacă nu ai în jurul tău oameni care cred în tine”, a declarat pentru monitorulcj.ro Renate Roca.


Renate spune că femeile din țara noastră devin tot mai prezente în domenii cheie, în care acum câțiva ani nu visau să ajungă, dar există și multe care nu își construiesc o carieră. Ea consideră că egalizarea șanselor pentru femei ar trebui să înceapă în România.

„Trăim într-un mare paradox. Există o Românie în care femeile devin tot mai prezente domenii mai puțin tradiționale pentru ele, cum e IT-ul sau industria, există businesuri foarte mari conduse de femei, dar există și o Românie în care zeci de fete devin, în fiecare an, mame la 15-16 ani și pierd orice șansă la o viață independentă. Cred că egalizarea șanselor pentru toate femeile e cel mai important lucru care trebuie făcut acum”, a mai spus Renate.


De asemenea, ea sfătuiește ca fetele din ziua de azi care se află la început de drum să încerce să definească lucrurile care le aduc un zâmbet pe față iar de acolo să dezvolte o carieră.

„Să își definească succesul în funcție de lucrurile care le fac fericite. Să înțeleagă că fiecare perioadă din viața lor va avea alte priorități și că nu pot fi perfecte, nu poți să fii mama ideală, CEO ultra-competitiv și top model în același timp, indiferent de ce ar posta vreo vedetă pe Instagram. Și că lucrurile frumoase vin, de multe ori, de la oameni și locuri care nu-ți atrag atenția, dacă ești deschis la minte și la suflet”, a explicat Renate.


Hajnal Komos, o adevărată femeie de afaceri

Hajnal Komos este propietara restaurantului Inizio și o adevărată femeie de afaceri. Ea consideră că munca și implicarea te ajută să duci o afacere la culmile succesului: „Personal, a conduce afacerea ține de principii și perseverență. Implicarea 100%  înseamnă și o formă de viață, însă secretul este să îți placă ceea ce faci”, a declarat pentru monitroulcj.ro Hajnal Komos.

Hajnal spune că este provocator să fii o femeie în lumea afacerilor, pentru că este foarte greu să câștigi respect din partea celorlalți antreprenori, majoritatea fiind bărbați.

„Provocator! Femeia în lumea afacerii încă se luptă pentru respect, chiar dacă acesta se câștigă. Consider  că orice afacere este oglinda valorilor și a viziunii asupra omului și a societății în care trăim. Fără aceste valori, nici o afacere nu are valoare”, a spus Hajnal.

Totodată, ea spune ca ai nevoie de câteva principii bine definite pentru a reuși în această lume a afacerilor. Poziția de lider o încarcă în fiecare zi și îi dă mai multă putere.

„Principiile pe care m-am ghidat ăn viață pentru a avea această poziție au fost adevăr și asumare, aceste 2 principii au format setul de valori care mă ghidează prin valurile lumii de afaceri. Poziția de lider mă motivează și mai mult, ca femeie și ca mamă”, a afirmat femeia de afaceri.

Bianca Preda, o jurnalistă cu experiență bogată

Bianca Preda este redactorul șef de la Monitorul de Cluj, o jurnalistă cu o experiență de peste 15 ani, care a trecut prin multe provocări pentru a realiza o carieră atât de bogată. Presa pentru ea a devenit un „drog” de care nu se poate lăsa.

„Lucrez în presă de cand mă știu. Cred că a fost singurul job pe care l-am avut, cea de ziaristă. Acum, serios, am început să scriu încă din facultate, la reviste studențești și mi-a plăcut enorm. Să tot fi trecut de atunci vreo 15 ani. În toată această perioadă am acoperit cam toate domeniile de la politică la sănătate și de la sport la jurnalismul de investigație. Este un citat «dacă faci ceea ce îți place nu va trebui să muncești nici măcar o zi» care cred că mi se potrivește de minune. Presa pentru mine a fost și este ca un drog și nu cred că am fost în competiție cu nimeni pentru exclusivități, în afară de mine. Și să fim sinceri, ca femeie, câteodată, e mai ușor să primești informații!”, a declarat pentru monitorulcj.ro Bianca Preda.

Bianca a devenit mămică de 10 luni, iar Elias a completat-o ca femeie. Acum este o femeie împlinită din toate punctele de vedere. Un lucru nu s-a schimbat, pasiunea pentru jurnalism! Bianca este în continuare pasionată de acest domeniu și este nerăbdătoare să se întoarcă la tastatura din redacție.

„Maternitatea m-a schimbat ... în bine! Din punct de vedere jurnalistic am parcurs cam toate etapele profesiei: reporter, redactor, editor și ... redactor șef. Mai lipsește să îmi deschid propriul ziar. Glumesc, nu este o țintă! Dacă profesional eram satisfăcută, natural, următorul pas era să devin mamă pentru a fi pe deplin împlinită. Și nu regret niciun minut. Acum gândesc pentru doi, fac planuri de viitor, în loc să trăiesc clipa ... știrii. Nu consider că m-am schimbat, am rămas aceeași persoană care dimineața și seara «răsfoiește» ziarele online între sesiuni de alăptat, schimbat scutece și plimbat doi câini”, a mai explicat Bianca.

Bianca este de părere că femeia poate ajunge foarte sus, dacă își propune asta! Toate femeile din viața ei i-au dovedit acest lucru, iar asta a știut să facă și ea în viață: să țintească cât mai sus și să treacă peste orice barieră.

„Dacă își propune, o femeie le poate face pe toate. Suntem superwoman. Și toate femeile din viața mea mi-au dovedit acest lucru, începând cu bunica și mama. Dar să vă zic un secret, când eram însărcinată și lumea mă întreba ce vreau să fie bebelușul, răspunsul venea ferm: băiat! De ce? Pentru că noi, femeile, suntem și chinuite de-a lungul vieții. Să recunoaștem. Și Dumnezeu mi-a dăruit un băiețel cu ochi albaștri, Elias, care, cine știe, va fi următorul redactor șef la Monitorul de Cluj”, a spus jurnalista.

Olah Emese, femeia care luptă pentru clujeni

Un alt model de urmat este și viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese care se află deja la al doilea mandat. Olah a ales politica pentru că iubește comunitatea și dorește să o ajute, lucru care îl face de câțiva ani.

„Eu am fost avocat și jurist înainte și am avut foarte multe cazuri care m-au determinat să merg spre politică. M-am implicat în politică prin partidul UDMR, apoi am fost în consiliul local, iar acum sunt în funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca”, a declarat pentru monitorulcj.ro Olah Emese.

Olah consideră că politica are nevoie de puțină intuiție feminină, dar și de alte calități care vin la pachet.

„Eu pot să vorbesc despre UDMR. Acolo am fost primită cu brațele deschise, cel puțin la nivelul județului Cluj, femeile sunt binevenite. La noi activează foarte multe femei în politică. Este nevoie și de partea feminină în politica din România”, a mai spus Olah.

Femeia care a fost o adevărată inspirație pentru ea, chiar din copilărie este Margaret Thtacher, prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru sau de lider într-un partid politic din Regatul Unit.

„Recunosc că din copilărie am fost fermecată de atitudinea doamnei Margaret Thtacher, și pot să spun că am avut foarte multe modele care nu activau neapărat în politică. Apreciez foarte mult femeile care lucrează în asociații și fundații. Am o apreciere foarte mare pentru Mirela Codreanu și multe alte femei care s-au impicat în societate și au ajutat oamenii nevoiași”, a mai spus viceprimarul.

Claudia Gherman – medicul erou

Claudia Gherman este medic primar cu triplă specialitate: chirurgie generală, chirurgie vasculară și chirurgie plastică, iar în acest moment ocupa funcția de manager la Spitalul Județean de Urgențe din Cluj. Pentru Claudia, femeia reprezintă mai mult decât un simbol: „ Femeia este sursa vieții, a inspirației, a creației, a iubirii și a împlinirii”.

Funcția de manager al Spitalului de Urgențe vine la pachet cu mai multe responsabilități și cu foarte multă muncă, mai ales în această perioadă. Cu toate aceastea, medicul a reușit să ăși împartă timpul pentru a putea să se ocupe și de medicină, dar și de conducerea spitalului.

„Până acum am reușit să fac față la toate provocările la care sunt expusă. Mi-am împărțit timpul foarte bine, în așa fel încât să pot mereu să am timp și pentru funcția de manager, dar și pentru funcția de medic. Lucrez foarte mult timp acum, pe prim plan este spitalul, în medie fiind aici chiar și 12 ore pe zi”, a declarat pentru monitorulcj.ro Claudia Gherman.

Claudia Gherman le oferă un sfat viitoarelor eroine din sistemul medical: „să își urmeze pasiunea și să muncească mult pentru a-și atinge scopul”.

„Înainte de toate să își urmeze pasiunea. Dacă mi-am dorit ceva foarte mult pe perioada facultății a fost chirurgia ca și specialitate. Am municit foarte mult și am investit foiarte mult timp, până am devenit chirurgul la care visam în acele zile de studenție. Fără pasiune nu aș fi reușit să realizez nimic. Iar cât timp voi avea acest job, pasiunea și munca își vor spune cuvântul în fiecare zi”, a explicat managerul spitalului.

Ștefana Cristuțiu – asistenta care salvează vieți!

Ștefana Cristuțiu este un adevărat erou în această perioadă. Ea și a început activitatea de asistentă pe ambulnață chiar de la începutul pandemiei, iar de atunci spune că în fiecare zi agitația există, iar urgențele nu se termină niciodată.

„Chiar și azi, de 8 Martie inclusiv suntem la datorie, urgențele nu se termină niciodată. Nu este așa de greu precum își imaginează lumea, din experiența mea de până acum nu există preconcepții. Iar o femeie își face job-ul la fel de bine ca și un bărbat, nu cred că sunt diferențe. Cele mai importante aspecte sunt pregătirea și dorința de a învăța și de a te imbunătății constant”, a declarat pentru monitorulcj.ro Ștefana Cristuțiu.

Asistenta de pe ambulanță spune că pacfienții mereu au preferat să fie îngrijiți de femei, probabil că există și acel instinct matern și de protecție pe care femeia deobicei îl oferă.

„Cred că în România, în domeniul medical, femeile sunt reprezentate într-un număr destul de mare. Oamenii sunt într-o oare care măsură obișnuți deja să fie ajutați de femei, probabil că mai sunt și mici excepții, dar nu cred că sunt importante”, a spus

Ștefana iubește să lucreze cu și pentru oameni, iar acest lucru a împins-o spre o asemenea carieră, care de multe ori poate fi foarte solicitantă. Satisfacția pe care o are la finalul fiecărei zile, îi dă putere să meargă mai departe.

„Nu știu dacă m-a inspirat ceva sau cineva concret. Dar îmi place să lucrez cu oameni și îmi place să fiu în mijlocul acțiunii, mai ales că este o meserie activă solicitantă și frumoasa în egală măsură. Nu îmi plac job- urile monotone sau rutina, și în niciun caz nu aș fi putut lucra în spatele unui birou. Ca asistentă pe ambulanță nu ai ocazia să te plictisești cam niciodată, iar faptul că lucrezi în fiecare zi cu oameni îți oferă o anumită satisfacție”, a spus Ștefania.

CITEȘTE ȘI:

Poveste INCREDIBILĂ. Cea mai tânără bunică din lume e româncă. Femeia a devenit bunică la doar 23 de ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter