Actualitate

Este sau nu Cluj-Napoca orașul cu cel mai mult gunoi aruncat ilegal? Plin de deșeuri la periferiile metropolelor

Gunoaiele pândesc periferiile orașelor mari. Cluj-Napoca s-ar afla printre metropolele cu cele mai mari probleme legate de deșeurile aruncate ilegal. Dar totodată, Clujul are și numeroși activiști implicați activ în protecția zonelor naturale din apropierea orașului.

 

 


În urma unei intervenții a reprezentanților Let's Do It, Romania! la ProTv, a fost revelat că în municipiul Cluj-Napoca ar exista cea mai mare problemă privind deșeurile abandonate și poluarea.

 


În aceeași situație se află și Valea Argeșului din apropierea capitalei.

„Cele mai mari probleme ale țării sunt în Cluj-Napoca deoarece sunt foarte multe deșeuri care se află în Pădurea Hoia-Baciu, care e arie protejată. Sunt mai multe autorități responsabile, iar încă nu am reușit să curățăm zonele respective, din păcate. Ne chinuim din luna mai să curățăm acolo. Și la fel și Valea Argeșului de lângă București”, a declarat Adina Jigani, reprezentant Let's do it, Romania!, la ProTv.


Totuși, în zonele periferice ale fiecărui oraș există astfel de probleme. O explicație ar putea fi și faptul că în Cluj, atât activiștii de mediu, cât și localnicii sesizează constant problemele  deșeurilor abandonate, în încercarea de a găsi o rezolvare.

Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mult gunoi?

Deși cele mai mari probleme ar fi la Cluj-Napoca, prin intermediul platformei TrashOut, pe care și cei de la Let's do it, Romania! o folosesc, putem observa mai multe spații naturale unde sunt semnalate rampe ilegale de gunoi.


Astfel, la Cluj-Napoca ar exista peste 200 de locuri de acest fel, cu gunoi abandonat, pe când în Bistrița și în București ar fi peste 1.000, iar în Timișoara peste 500.

În același timp, printr-o platformă lansată recent, Adina Jigani a mai spus că echipa sa a reușit să adune 4.000 de tone de deșeuri din natură. Din acele gunoaie, 10 tone au fost plastic, reciclat ulterior, iar cea mai mare cantitate nu ar fi fost la Cluj.


„Cea mai mare cantitate a fost recoltată în comuna Ciogârlan, Ilfov, de 3.800 de tone. Dintre acestea au mai fost reciclate și alte 7 tone de hârtie” - a spus Adina pentru sursa citată.

Dezastru la periferiile orașelor

Bucureştiul produce anual minimum 1,1 milioane de tone de deşeuri. Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, a pus accent în anul 2020 pe faptul că la periferiile orașelor mari, în special în București, există mari probleme cu deșeurile abandonate.

„Dacă vrem să avem un Bucureşti curat, dacă vrem să avem oraşele României fără deşeuri, fără gunoaie din construcţii la periferie trebuie să acorde o mai mare atenţie. Comisia Europeană ne-a recomandat negru pe alb că, în următorul exerciţiu financiar, nu este recomandat să construim incinerator, la fel cum ne-au spus că nu ne vor mai finanţa SMID-urile sau depozitele de gunoi”, a declarat Costel Alexe.

Deșeuri aruncate din mașină în Pădurea Hoia-Baciu

Pe lângă municipiul Cluj-Napoca, în Pădurea Hoia-Baciu există probleme privind deșeurile abandonate, la fel ca în cazul altor orașe mari din țară. În luna noiembrie, monitorulcj.ro a scris despre cum oamenii aruncă chiar din mașini gunoaiele, la marginea pădurii, după ce un cititor a semnalat acest lucru.

Printre aceste deșeuri se aflau multe pahare de unică folosință și alte obiecte folosite pentru evenimente. Se presupune că gunoaiele ar fi resturi din urma unor petreceri.

Altele stau în pădure chiar de câțiva ani. Până și aparate electronice de mari dimensiuni, precum televizoare stricate, au fost aruncate în pădure.

Ultimele Stiri
abonare newsletter