Actualitate

Cine vrea să amenajeze Parcul I. L. Caragiale? Trei asocieri de firme „se bat” pe contract

Trei asocieri de firme au depus oferte pentru licitația privind contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare a Parcului I. L. Caragiale.

 

 


 

Este vorba de asocierile Construct Mapcom SRL (Leader), CML.RO SRL; DE Construct Project Consult (Leader),SC Proiect - Construct Regiunea Transilvania, RO-Verde Landscaping SRL; Nord Conforest (Leader), Costin și Vlad Birou de proiectare SRL.


 

Construct Mapcom SRL este o firmă din Târgu Mureș și a realizat, printre altele, terasa-restaurant cu belvedere DIn zona amfiteatrului de la Platoul Cornești din municipiul Târgu Mureș, proiectul de reabilitare, modernizarea și echipare a Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş și Parcul Tineretului din Luduș.


DE Construct Project Consult are sediul în Cluj-Napoca și a desfășurat până în prezent mai multe contracte cu municipalitatea clujeană, pentru studii de fezabilitate a unor lucrări, inclusiv cu privire la montarea toaletelor ultramoderne în parcurile din oraș.

Nord Conforest este firma care amenajează cel mai mare parc al Clujului, Parcul Tineretului/ Pădurea Clujenilor, și de-a lungul timpului a avut mai multe contracte încheiate cu primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj: a construit Baza Sportivă Gheorgheni, Parcul Între Lacuri și s-a ocupat de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât.


Primăria încearcă să obțină fonduri europene pentru a acoperi cheltuielile acestui proiect. 

Cum se transformă Parcul I.L.Caragiale?

Primăria Cluj-Napoca are în plan reabilitarea și introducerea Parcului I.L. Caragiale și a patrimoniului natural și arheologic existent aici în circuitul turistic integrat al oraşului. Prezenţa Canalului Morii, al doilea curs de apă ca importanță din municipiu, precum și prezenţa unor clădiri istorice în zonă vor transforma noul parc în oaza verde din mijlocul orașului.


Arhitecții care vor amenaja Parcul I.L.Caragiale propun decopertarea Canalului Morii, care traversează o parte din parc și curge de-a lungul trotuarului de pe strada George Barițiu, aceasta fiind cea mai drastică schimbare propusă în proiectul de modernizare.

De asemenea, proiectul urmărește transformarea parcului într-un obiectiv turistic, prin expunerea descoperirilor arheologice care vor fi făcute în zonă. Un alt aspect important care se va schimba este desființarea gardurilor vii care împrejmuiesc astăzi spațiile verzi din parc.

Cele două monumente care există în Parcul Caragiale, respectiv bustul scriitorului Ion Luca Caragiale și Monumentul Victimelor Holosaustului vor rămâne în parc, urmând să fie mai bine puse în valoare prin intermediul mobilierului urban și a iluminatului.

În ceea ce privește vegetația din parc, arhitecții au propus păstrarea a 60 din cei 94 de arbori existenți în parc și suplimentarea cu 44 de arbori din diferite specii, predominanți urmând să fie mestecenii cu coajă albă. De asemenea, vor fi plantați doi arbori Ginkgo Biloba care vor marca intrările în parc.

Se desființează skatepark-ul

Destinația parcului se va schimba, din spațiu de promenadă și pentru practicarea sporturilor extreme (skating), în spațiu de relaxare și repaus, respectiv obiectiv turistic, odată cu scoaterea la suprafață a descoperirilor arheologice din zonă. Se va face, de asemenea, o marcare a zidului medieval pe un traseu estimativ, care va separa parcul în două zone: una amenajată cu padiment de nisip, care va permite scurgerea apei și o zonă verde, dispărând alveolele îngrădite.

În ceea ce privește mobilierul urban, acesta păstrează gama folosită pe străzile Regele Ferdinand și George Barițiu. Iluminatul parcului va fi unul hi-tech, potrivit arhitectului Vlad Rusu, cu tehnologie LED și stâlpi care încorporează sisteme Wi-Fi și de supraveghere video.

Proiectul de modernizare a Parcului I. L. Caragiale prevede transformarea străzii Octavian Pietrovici în spațiu pietonal. Potrivit arhitectului Vlad Rusu, strada ar urma să fie pietruită, iar parcarea din fața Palatului Telefoanelor va fi desființată, în locul acesteia urmând să fie extins parcul.

CITEȘTE ȘI

Fonduri europene pentru studiile a 4 proiecte de reamenajare: Piața Mărăști, Calea Mănăștur, Parcul I. L. Caragiale și Cetățuia

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter