Actualitate

Fonduri europene pentru studiile a 4 proiecte de reamenajare: Piața Mărăști, Calea Mănăștur, Parcul I. L. Caragiale și Cetățuia

Studiile tehnico-economice pentru patru proiecte importante de reamenajare a unor zone din Cluj-Napoca vor fi realizate din fonduri europene.

 

 


Documentațiile tehnico-economice pentru proiectele de investiții „Creșterea zonei pietonale și dezvoltarea mobilității ecologice durabile pe axa Est-Vest, coridor strategic de mobilitate, în două tronsoane: zona Piața Mărăști și a străzilor adiacente (b-dul 21 Decembrie 1989 – parțial, strada A. Vlaicu – parțial, strada Fabricii – parțial, Aleea Bibliotecii și zona adiacentă) și Calea Moților, Calea Mănăștur, Strada Uzinei Electrice, Strada Mărginașă”, „Reabilitare parc I.L.Caragiale și strada Octavian Petrovici” și „Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca” vor fi realizate prin fonduri europene.

 


În acest sens, Primăria Cluj-Napoca va semna un acord cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), în scopul pregătirii, depunerii și implementării cererilor de finanțare în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014 – 2020.

Bani europeni pentru studiile a trei proiecte pentru pietoni

Proiectele pentru modernizarea Pieţei Mărăşti şi a străzilor adiacente, a Căii Mănăştur - Moţilor - Mărginaşă - Uzinei Electrice, a Parcului I. L. Caragiale au valoarea cumulată de 3.335.751,02 lei, din care valoarea alocată prin POAT 2014 – 2020 va fi de 2.416.202 lei, iar contribuția Municipiului Cluj-Napoca - de 937.548 lei.


„Prin aceste proiecte se dorește realizarea unui spațiu public care să satisfacă nevoile și exigențele utilizatorilor săi, respectiv îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport în municipiul Cluj-Napoca, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat și reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport”, se arată în documentația publicată pe site-ul primăriei.

Fonduri europene pentru documentația reamenajării Cetățuiei

Un alt acord va fi semnat de ADRNV și Municipiul Cluj-Napoca pentru obținerea de fonduri europene POAT pentru elaborarea studiilor necesare pentru proiectul „Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca”, în valoare de 1.237.600 lei, din care 1.212.848 lei – fonduri europene și 24.752 lei - contribuția Municipiului Cluj-Napoca.


„Acest proiect presupune amenajarea ansamblului urban Cetățuia, integrarea în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș urmând ca întreaga zonă să devină un loc predilect pentru evenimente în aer liber și folosit din plin de către locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic”, se arată în documentația disponibilă pe site-ul primăriei.

Proiectele de hotărâre vor ajunge pe masa consilierilor locali în şedinţa de vineri, 28 noiembrie 2020.


Piața Mărăști

Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația publică pentru proiectul „Reamenajarea zonei Piața Mărăşti și a străzilor adiacente, construire parking subteran”. Conform anunțului, valoarea totală estimată a contractului se ridică la 1 milion de lei.

„Proiectul va propune crearea unor parcursuri coerente, cu condiții confortabile de circulație și traversare pentru pietoni și cu atribute peisagistice: trotuare late, fără obstacole, vegetație – plantație de aliniament, mobilier stradal de calitate – inclusiv pentru odihnă și piste pentru bicicliști într-o documentație tehnico-economică, respectiv pentru realizarea unei parcări subterane”, se arată în proiect. (VEZI AICI DETALII DESPRE PROIECT!)

Calea Mănăștur

Consilierii locali au aprobat, în ședința de marți, 27 octombrie, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru modernizare Calea Moților - Calea Mănăștur și a străzilor adiacente.

Prin acest proiect, municipalitatea își propune realizarea unui un nod rutier în zona de vest a orașului, unde se va intersecta circulația dinspre Mănăștur și Centru, cu cea dinspre Grigorescu și Zorilor. Este vorba despre intersecția din apropierea centrului comercial Platinia, care va fi reconfigurată. Pentru aceasta, se propune inclusiv amenajarea unui nou pod peste Canalul Morii care să lege strada Oțetului de Uzinei Electrice, care va facilita accesul în cartierul Grigorescu a mașinilor care vin dinspre Zorilor. (CITEȘTE MAI MULT AICI!)

Parcul I. L. Caragiale

Primăria Cluj-Napoca are în plan reabilitarea și introducerea parcului I.L. Caragiale și a patrimoniului natural și arheologic existent aici în circuitul turistic integrat al oraşului.

Arhitecții care vor amenaja Parcul I.L.Caragiale propun decopertarea Canalului Morii, care traversează o parte din parc și curge de-a lungul trotuarului de pe strada George Barițiu, aceasta fiind cea mai drastică schimbare propusă în proiectul de modernizare. (MAI MULTE INFORMAȚII AICI!)

Cetățuia

Conceptul de amenajare pentru Dealul Cetățuii a fost prezentat într-o dezbatere publică la începutul lunii în curs. În propunerea de proiect prezentată pentru reamenajarea Cetățuii, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale.

Specialiștii care au conceput proiectul au optat pentru desființarea parcării din spatele hotelului Belvedere. Vor fi câteva locuri pentru automobile mai jos, dar se va înființa stație de transport în comun electric. (CITEȘTE ÎN CONTINUARE AICI!)

CITEȘTE ȘI

Comuna Gilău intră în grupul metropolitan de transport public al Clujului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter