Actualitate

Discuții „cu scântei” în ședința CJ Cluj, privind înghețarea salariilor. PSD se opune măsurii susținute de PNL-USR-UDMR

Decizia Guvernului privind plafonarea salariilor bugetarilor a născut discuții în contradictoriu între consilierii județeni.

 

 


Consilierii județeni au fost chemați vineri, 15 ianuarie, la o ședință de îndată pentru dezbaterea unui proiect de hotărâre privind plafonarea salariilor aparatului de specialitate a Consiliului Județean și a angajaților din instituțiile subordonate forului administrativ județean, ca urmarea a emiterii de către guvern a OUG nr. 226/2020.

 


Președintele PSD Cluj, consilierul județean Alexandru Cordoș a declarat că nu înțelege motivul pentru care a fost convocată ședință extraordinară de îndată și proiectul nu a fost supus la vot într-o ședință ordinară a Consiliului Județean. Apoi, acesta a afirmat că va vota împotriva proiectului, întrucât pot fi găsite și alte variante pentru creșterea resurselor Consiliului Județean.

„Cred că nu era o urgență, puteam să realizăm și într-o ședință ordinară a Consiliului Județean. Eu nu am vobit încă decât în mare cu ceilalți colegi, dacă au o altă părere, o să îi rog și pe ei să o spună, însă eu personal voi vota împotriva acestui proiect. Consider că putem să găsim alte variante prin care să creștem resursele la Consiliul Județean și să acoperim aceste costuri, chiar dacă, aveți dreptate, consiliul județean a crescut salariile considerabil în ultimii ani la aceste unități”, a afirmat Cordoș.


De aceeași părere s-a declarat și colegul său de partid Horia Chirteș, care a adus în atenția colegilor săi faptul că facturile la electricitate, dar și alte servicii s-au scumpit la început de an, motiv pentru care nu consideră că e oportună plafonarea salariilor.

„Ținând cont de creșterile din ultima perioadă atât la energia electrică, cât și alte servicii, cred că nu este un moment bun în care să votăm acest proiect. Creșterea este oricum nesemnificativă și nu ar fi afecta foarte mult bugetul. De aceea, și eu voi fi împortiva acestei decizii”, a spus acesta.


Consilier PNL: „Fiecare trebuie să fie solidar”

Consilierul PNL Lucian Cordiș a declarat, de cealaltă parte, că sidicatul și-a dat acordul pentru plafonare, argumentând de asemenea că anul 2021 va fi unul dificil din punct de vedere bugetar.

„Respect poziția colegilor din PSD, însă eu voi vota acest proiect de hotărâre, din cel puțin două motive. În primul rând, este foarte clar că anul 2021 va fi un an mult mai greu din punct de vedere bugetar, indiferent ce propuneri lansăm aici, că găsim alte surse pentru a echilibra balanța financiară. În al doilea rând, avem acceptul sindicatelor, care reprezintă acești oameni din aceste instituții și spun că sunt de acord cu propunerea de a plafona salariile la nivelul din luna decembrie 2020”, a declarat Cordiș.


De asemenea, colegul său de partid Cristian Haiduc a afirmat că, într-o perioadă „de austeritate” e important ca salariile să poată fi plătite și să nu existe concedieri.

„Grupul PNL va vota acest proiect pentru că este normal ca într-o perioadă de austeritate să putem asigura salariile pentru aparatul bugetar. Este clar că fiecare coleg din aparatul bugetar probabil merită mai mult, dar fiecare trebuie să fie solidar. În economia reală, sunt multe firme care și-au închis activitatea, sunt șomeri care nu mai au nicio sursă de venit. Sunt firme care așteaptă investiții de la Consiliul Județean pentru a putea lucra și asigura un minim de salariu. Sunt probleme mari și nu numai la noi, în toată România și în toată lumea. Eu cred că e un lucru bun că sindicatul a fost de acrod cu această propunere. Cred că este un lucru bun să putem asigura salariile și să nu reducem personalul, toată lumea rămâne. Cred că este un lucru bun și vă rog pe toți colegii să votați acest proiect”, a declarat Haiduc.

USR-Plus, alături de colegii din PNL

Consilierul Ovidiu Nistor al Alianței USR-Plus a declarat la rândul său că partidul susține proiectul și va vota „pentru”.

„Este vorba de o criză națională, o criză mondială și în asemenea momente, trebuie să fim cu toții solidari. Nu este doar criza celor din privat sau criza celor care lucrează la stat. La privat, mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, au avut salariile micșorate, dar cred că trebuie să fim cu toții solidari și în asemenea momente. Grupul USR-Plus va vota pentru acest proiect”, a afirmat Ovidiu Nistor.

Proiectul a fost adoptat cu 24 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri.

Proiectul de hotărâre prevede că „salariile de bază pentru personalul angajat în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj pentru anul 2021, cuantumul brut al salariilor de bază se menţine la acelaşi nivel cu cel acordat în luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții”.

CITEȘTE ȘI

Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor de la anul? Anunțul făcut de Florin Cîțu

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter